Lindeman’s ny fyra på röda premiumlistan

Årets andra uppdatering är röda boxviner som kostar över 250 kronor – det vi kallar premiumlistan.
Topplistan innehåller två nykomlingar, varav en är en ny årgång och en ett vin som efter skattehöjningen och provning av ny tappning hamnat i premiumklassen.


På prispallen är det oförändrat: Decemberettan 2012 McManis Petite Sirah från McManis Family Vineyards ligger ohotad kvar på förstaplatsen. Husets bästa vin har nästan alltid varit dess Petite Sirah, så det är extra trevligt att det är just detta vin som är deras första boxvin.

Smakrika och generösa 2013 Belleruche Côtes-du-Rhône från världsklassproducenten Chapoutier återfinns återigen på andraplatsen och på tredje plats smakrika och fylliga 2013 Allegrini från amaroneproducenten Allegrini. Ett smakrikt och fylligt vin gjort av en av Italiens bästa amarone-producenter.

Det är på fjärde plats vi hittar vår första nykomling, som egentligen är ett årgångsbyte: 2014 Bin 45 Cabernet Sauvignon från australiska topproducenten Lindemans är ett ungt och friskt vin med mörka bär och bra balans. Den nya årgången är bättre än 2013, vilket gör att vinet klättrat rejält på listan.

På sjätte plats seglar 2013 Rawson’s Retreat Shiraz Cabernet från Rawson’s Retreat in. Det är också det en australiensisk gammal bekanting, men som med ny tappning får en ny notering och som med det nya priset hamnar på premiumlistan.

Jag misstänker att det efter årsskiftets skattehöjning kommer att bli fler viner på premiumlistorna vartefter vi uppdaterar. De nya priserna förs in allteftersom.

Boxtoppens idé är att alltid tillhandahålla aktuella provningsnoteringar. Viner, som var fräscha och fina när de lanserades, kan ha blivit gamla och trötta. Därför innebär våra månatliga uppdateringar också att boxar som blivit bedömda för länge sedan (6 månader) åker ut, för att eventuellt återkomma när vi provat om dem.

Kom ihåg att boxviner i regel smakar bättre ju fräschare tappning de har, och att såväl årgång som bäst-föredatum verkligen spelar roll.

>> Till listan