Louis Max – ett väldigt lyckat möte mellan druvorna pinot noir och gamay!

Världens kanske främsta vinregion, Bourgogne, är synonymt med druvrena viner och vi tänker kanske främst på chardonnay och pinot noir men även gamay i Beaujolais. Vad få däremot känner till är ursprungsbeteckningen Coteaux Bourguignons som omfattar hela regionen och där producenterna tillåts mixa druvor. Anrika firman Louis Max gör just detta och med väldigt lyckat resultat!


Boxtoppen om 2018 Louis Max Coteaux Bourguignons

En doft som är väldigt lätt att gilla möter dig redan vid första sniffen och det blir till en kaskad av färska skogsbär, inte minst hallon, men även körsbär och örtblommiga nyanser bidrar till intrycket. Addera en lätt kryddighet från fatlagringen och du har ytterligare djup. Smaken är saftigt läskande men ändå med textur, mycket tack vare pinot noir, och bärigheten leder vägen om än uppbackad av en fin apelsinsyrlighet som stärker stramheten. Avslutar torrt och lätt kryddigt. Ett vin som har pinot noir-druvans struktur och fräschör men även gamay-druvans charmerande och skogsbäriga frukt. Med andra ord, ett lyckat möte mellan två klassiska druvsorter.

Betyg: 4,5 av 5 poäng

Lätt kylt, runt 14 C, så presterar Louis Max på topp och vinet vinner på att drickas ur stora kupor. Helst av allt tillagar vi en klassisk Caesarsallad och njuter därtill.

Louis Max Coteaux Bourguignons har artikelnummer 2536 och en flaska (75 cl, 12,5%) kostar 99 kronor. Vinet finner du i 150 Systembolagsbutiker och till resten beställer du det utan extra kostnad >>>