Luna di Mezzanotte – charmant Barbera d’Alba som förgyller din bolognese!

Produttori di Govone i Piemonte och dess 250 vinodlande medlemmar har etablerat sig som regionens största odlarkooperativ med mer än 300 hektar vinmark. Med mer än 60 års erfarenhet så har man byggt upp ett kunnande kring framför allt barbera och nebbiolo och det är den förstnämnda druvan som vi nu har i våra glas – 2019 Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba Superiore signerat kooperativet i Govone!


Luna di Mezzanotte betyder midnattsmåne på italienska och denna Superiore vi nu har i våra glas följer en mer strikt reglering i och med den högre klassificeringen som exempelvis kräver minst ett år i ekfat. Barbera är tillsammans med nebbiolo synonymt med Piemonte men då nebbiolovinerna oftare behöver tid på sig så är barbera tidigt njutbara och fantastiskt matvänliga i sin charmanta stil.

Luna di Mezzanotte från Produttori di Govone demonstrerar detta perfekt och inte minst är det fyndstämplade vinet som gjort för en långkokt bolognese!

Boxtoppens intryck av 2019 Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba Superiore

I våra glas häller vi en uttrycksfull barbera som visar upp en violaromatisk doft med inslag även av bittermandel, inlagda körsbär, tjärpastill och fuktig tobak. Gomkänslan drar åt det kryddiga hållet med mogna körsbär i fruktdriven och rättfram stil, smekande tanniner, uppbackande syra och örtigt avslut. Det är ett högst trivsamt och ursprungstypiskt vin som har alla förutsättningar att förgylla höstens och vinterns mustigare maträtter.

Full pott! 5 av 5 poäng

En bolognese ger man tid att puttra samman och tricket är att arbeta med tomatpuré, vinet man dricker till får gärna ingå i maten, grönsakerna som ska i superfinhackas och så använder du orökt pancetta. Servera gärna Luna di Mezzanotte runt 16 C för än mer fräschör till maten.

Luna di Mezzanotte finner du i drygt 25 systembolagsbutiker och till övriga beställer du hem det utan extra kostnad. Vinet har artikelnummer 53290 och en flaska (750 ml, 14%) kostar 129 kronor.

Till vinet HÄR >