Luna di Mezzanotte – en fyndmässig Barolo!

Barolo är utan tvekan Italiens mest berömda röda vin och uppskattas för sin unika stil där nebbiolodruvans markerade tanniner sticker ut. Vinerna från Barolo i Piemonteregionen är oerhört populära och omtyckta i Sverige just nu och det är lätt att förstå när man väl har provat det karaktärsfulla vinet. Nu har nyheten 2017 Luna di Mezzanotte lanserats på Systembolaget och det är en ytterst seriös introduktion till Barolo – dessutom till ett fyndmässigt pris!


Barolo är ett vin som kräver tålamod. Tre år ska det lagras, varav minst ett år i fat, innan det får lanseras. Vinet får enkom göras på nebbiolodruvan som är känd för sin väldoft, tydliga tanninstruktur och lagringsförmåga. En Barolo kan utvecklas under många år och gör sig således väl i en vinsamling. Italiens största vin är däremot sällan billigt utan priserna drar snabbt i väg vilket hänger samman med en i sammanhanget förhållandevis liten produktion, efterfrågan och givetvis det faktum att det tar tid att producera en Barolo. Därför är det glädjande att finna Barolon Luna di Mezzanotte för under tvåhundringen!

Boxtoppens intryck av 2017 Barolo Luna di Mezzanotte

Luna di Mezzanotte är ett samarbete mellan den svenska importören och Produttori di Govone, ett kooperativ i Piemonte och som grundades redan i slutet av 1950-talet. Vi har ett vin med årgångens generositet vilket noteras redan i den öppna och generösa doftbilden där torkade rosenblad, nypon, kryddiga fat, tobak och körsbär möts i en lätt solkysst och svagt volatil stil. Smakprofilen visar upp en kryddig struktur med transparent körsbärsfruktighet, nypon, fat, en lätt rökig ton och viss undervegetation samt blodapelsinaktig syra. Tanninerna är där, det är ju nebbiolo trots allt, men har ändå en fin mognad i sig. Vinet avslutar långt, med ljust rödbärsfruktiga toner och årgångens lite mer solvarma stil.

Betyg: Högsta betyg, 5 av 5 poäng

Luna di Mezzanotte förgyller italienska klassiker som en långkokt bolognese eller lasagne men prova det gärna också till en charkbricka eller vårens första grill, varför inte örtmarinerade lammkotletter.

Barolon Luna di Mezzanotte återfinns i Systembolagets beställningssortiment och du beställer vinet till din önskade butik. Flaskan (750 ml, 14%) har artikelnummer 53288 och kostar 189 kronor.

Till vinet HÄR >>>