Lynx Petite Sirah Zinfandel – generöst & fylligt rött från Kalifornien

Trots att det egentligen är en fransk druva så var det i Kalifornien den fann sitt hem, petite sirah. Faktum är att det mesta av druvan odlas idag just i västra USA och släktskapet med syrah har gjort den synnerligen populär, inte minst i blends med en annan jänkare – zinfandel. I våra glas; 2020 Lynx Petite Sirah Zinfandel från Kalifornien!


Petite sirah är en korsning mellan två franska sorter, peloursin och syrah, framtagen av François Durif vilket också förklarar druvans franska namn, durif. Men korsningen slog inte väl ut i Frankrike och i stället blev det Kalifornien som tog den till sig, inte minst de torrare och varmare delarna av delstaten. För det är just i dessa förhållanden som druvan stortrivs och kan utveckla nyanserna som påminner om syrah, inte minst de mörka bärdragen.

Petite sirah blandas gärna och i välkända Lynx box så möter druvan zinfandel och mötet blir ytterst lyckat!

Boxtoppen provar 2020 Lynx Petite Sirah Zinfandel

Det är ett riktigt generöst mörkbärigt vin vi har i glasen, ett som bjuder på solmogna björnbär, plommon och blåbär samtidigt som vi noterar kryddiga fatinslag som backar upp. Smaken är åt det fylliga hållet med generös skogsbärig frukt som uppvisar en viss rondör samtidigt som den lindar in tanninerna som är typiska för petite sirah. Vanilj och kakao hittar vi från faten och det är ett långt kryddigt avslut med fin fräschör och längd.

4 av 5 poäng

Lynx Petite Sirah Zinfandel har artikelnummer 72675 och finns i drygt 150 Systembolagsbutiker. Till övriga beställer du hem det utan extra kostnad. En box (3000 ml, 13,5%) kostar 269 kronor.

Till vinet HÄR >