Lysande matchning med fyndstämplat portugisiskt vitt!

Portugals druvflora hör till en av vinvärldens mest komplexa och många är druvsorterna som är unika för iberiska halvön. Att påstå alvarinho / albariño är den främsta gröna är det nog få som opponerar sig mot och vi älskar den tjockskaliga druvan och det uttryck den tar sig i de granitrika jordarna i norra Portugal. Lysande till skaldjur men tack vare dess struktur och fylligare stil så är det ett vin värdigt många fågelrätter. Vi har inspirerats av portugisiska smaker när vi nu häller upp 2020 Vento’z Alvarinho till vårt underbara smör- och sojastekta spetskål som toppas med solrosfrön, bacontärningar och vin- och buljongbräserat kycklingbröst.


Smör- och sojastekt spetskål & solrosfrön, bacontärningar & bräserat kycklingbröst – lysande matchning med fyndstämplat portugisiskt vitt!

Recept 4 personer

1 stort spetskålhuvud eller två mindre
100 gram solrosfrön
4 kycklingbröst, vi valde Bjäre Kyckling
1 paket bacontärningar
Rosmarin
2–3 msk japansk soja
2 dl vitt vin, gärna samma som du dricker
1–2 dl kycklingbuljong
Smör
salt, svartpeppar, olivolja

Tillbehör
Parmesanost att riva över

Så här gör du

Börja med att torrosta solrosfröna. Efter en stund klickar du i en sked smör och låter dem fräsa och bli fuktiga. Skiva upp spetskålen i inte för tunna klyftor (den kommer sjunka in när du steker) och addera till stekpannan, den ska steka med solrosfröna. Klicka i mer smör, salta och peppra. Var dock något återhållsam med saltet då sälta tillsätts när du stekt ett tag genom sojan. När kålen mjuknat men har spänst kvar så adderar du soja och fräser vidare några minuter så att vätskan försvinner.

Stek upp bacontärningarna i lite olja. När de är krispiga så tar du upp dem och lägger på hushållspapper. Krydda kycklingbrösten med havssalt, svartpeppar och finhackad rosmarin. Stek upp i baconfettet så att kycklingen stänger igen. Låt inte köttet ta för mycket färg utan det ska mer ha en ljus fin stekyta. Häll på lite av alvarinhon samt buljong och låt kycklingarna bräsera färdigt; då blir de härligt saftiga i smaken. Vätskan får aldrig reduceras helt bort, sker det så ös bara med mer buljong. Räkna med cirka 15 minuters bräsering.

Lägg upp spetskålen på tallrik, toppa med ett kycklingbröst som du skivat upp, addera bacontärningar och riv lite parmesan över anrättningen.

Vin

2020 Vento’z Alvarinho, Vinho Verde, Portugal

art.nr. 6052, 2000 ml, 12%, 0,4 g restsötma per 100 ml, 199 kr, 5/5 poäng
Alvarinho-druvan, den sannolikt främsta gröna på Iberiska halvön, ger i sin ungdom blommigt aromatiska viner med persika och örtighet och det är precis vad du finner i Vento’z 2020. Krydda det med citrus och stenfrukter, päron inte minst, och du har ett vin med högst tilltalande doft. Smaken är ungdomligt pigg och det dyker upp örtblommiga nyanser, saftig persika, päron och lime i det syrligt fräscha avslutet som även hintar ett uns tanniner, något som inte alls är ovanligt i den tjockskaliga druvsorten.

Alvarinho & Mat
Det här är verkligen ett vitt med brett användningsområde och inte minst den lite fylligare stilen gör sig suveränt bra till milda kycklingrätter. Vi älskar även hur vinet upplevs rikare till den smörstekta spetskålen och hur fruktmognaden lockas fram av bacontärningarna.