Lyxig päron- och persikomarmelad med söt smak av bubbel

Bakboksförfattaren och influencern Emma Brink Rask, även kallad Brinken Bakar, har tagit fram recept tillsammans med Henkell Freixenet Sverige. Med det mousserande vinet Freixenet Asti DOCG som ingrediens har hon bland annat skapat en lyxig päron- och persikomarmelad. En söt marmelad som passar alla tillfällen och som förhöjer matupplevelsen.


Under hösten 2021 har Brinken Bakar och Henkell Freixenet Sverige ingått ett samarbete för att ta fram recept som passar extra bra ihop med det mousserande vinet Freixenet Asti DOCG. Samarbetet resulterade i tre recept varav en päron- och persikomarmelad med smaker av päron, persika, vanilj och den unika ingrediensen Freixenet Asti DOCG. En marmelad som passar lika bra till frukostsmörgåsen, som till ostbrickan eller som fyllning i tårtan.

Jag upplever att sötare viner ger mer smak än torra om man vill lyfta dem i bakverk, därför passar Freixenet Asti DOCG bra som smaksättare då det är ett sött mousserande vin. För att matcha tonerna i detta dessertbubbel så har jag kokat en marmelad med Freixenet Asti, päron, persika och vanilj. Det tar 10 minuter och du får en frisk, färgglad och söt marmelad, säger Emma Brink Rask.

Nedan följer ett fullständigt recept som är enkelt att genomföra hemma.

Recept

Päron- och persikomarmelad med Asti
Ca 3 dl marmelad

125 g päron
125 g persika
150 g syltsocker (1 2/3 dl)
1 tsk vaniljpasta
100 g Freixenet Asti (1 dl)

Skala och dela päronen i tärningar. Skär persikorna

i tärningar. Lägg i en kastrull tillsammans med vanilj, syltsocker och Freixenet Asti. Koka upp och låt sjuda

i 10 minuter. Mixa marmeladen. Du kan välja att bara mixa hälften om du vill ha kvar lite bitar i marmeladen. Häll upp i en ren glasburk och låt den bli helt kall.