Maggio Barolo – en perfekt introduktion till nebbiolodruvan & en storartad årgång

Barolo och då druvan nebbiolo har väl aldrig varit mer populär här hemma än vad som är fallet just nu. Glädjande för oss som varit vänner av regionen i mer än tre decennier och ett kvitto på att Piemonte har något alldeles unikt att erbjuda. Vill du bekanta dig med Barolo så är det läge nu, när den superba årgången 2016 finns att tillgå. I våra glas; 2016 Maggio Barolo!


Vissa årgångar är bättre än andra och det gäller i synnerhet i regioner med känsligare klimat. Piemonte med sina ikoniska kommuner Barolo & Barbaresco hör definitivt hit även om klimatet blivit mer pålitligt sedan millennieskiftet. Nu har 2016 landat och det är ett strålande år med stor rikedom och den perfekta mognaden. Vill du lära förstå nebbiolo-druvan så är vinet vi nu provar, Maggio Barolo, en ypperlig introduktion.

Boxtoppen provar 2016 Maggio Barolo

Maggio bjuder på en örtblommig doft med viss uppbackning av klassiska drag som torkade rosor och körsbär samt en hint av rotfrukter, fatkrydda och fuktigt läder. Gomkänslan visar upp en lättare, fint transparent kropp med följsamma nebbiolotanniner, rödbärig bärfrukt, tobak, lakrits och en diskret citrussyrlighet som följer med i det kryddiga, långa och torra avslutet.

Betyg: 4,5 av 5 poäng

Maggio Barolo har artikelnummer 50982 och en flaska (750 ml, 14%) kostar 175 kronor. Drick vinet, gärna luftat i en karaff en timme i förväg, till inte allt för kryddat kött, gärna grillat. Prova exempelvis att grilla kycklingfilé inlindat i bacon. Vill du lagra vinet finns det flera års utveckling att hämta.

Till Systembolaget HÄR >>>