Makirullar, sommar, Relax!

Maki är de ris-, fisk- och grönsaksfyllda norirullarna, det vill säga ett algblad som fylls och sedan rullas i en bambumatta. Har du väl fått in tekniken, vilket inte är svårt alls, så kommer du älska att rulla dina egna maki – särskilt sommartid då rullarna är fräscha och perfekt sommarmat. Här rullar vi klassisk maki men även en som vi vänder på och kallar inside out. Till det dricker vi en klassiker – Relax Riesling!


Recept – 3 makirullar (9 bitar per rulle)

Om det är första gången du tillagar egna maki så kan du behöva ett par ingredienser och tillbehör som kanske annars inte finns i hushållet. Som bambumatta, risvinäger, wasabi och gari (inlagd ingefära).

3 dl sushiris
3 noriblad
1 bit salmalax
1 paket crabsticks
1 avokado
3 gurkstavar
Risvinäger
Strösocker
Sesamfrön

Tillbehör
Japansk soja, gari, wasabi

Börja med att blötlägga riset i 20 minuter. Häll av vattnet och mät upp nytt och koka försiktigt. Ha inget salt i vattnet och följ anvisningarna på paketet. Riset är mer som grötris och har en klibbig konsistens men får inte vara för fuktigt. Låt riset kylas ner en aning innan du har i 2–3 matskedar risvinäger som du innan rört i en tesked socker i.

Fortsätt med att stava upp gurka och salmalax. Längden är helt enkelt noribladets men ta gärna någon centimeter extra så att alla rullar blir snygga när du väl pressar samman dem med bambumattan. Dela även avokadon i stavliknande form och ta fram crabsticks.

Lägg ett noriblad på bambumattan, den mindre blanka sidan upp. Bre ut ris försiktigt över algbladet men spar en centimeter på toppen av bladet. Viktigt är att jobba med lätt fuktiga händer och knåda ut riset så att rullarna inte blir för tjocka. Två-tre centimeter från botten så lägger du sedan ut gurkstaven, salmalax, crabsticks och avokado tätt intill varandra. Sedan börjar du rulla i omgångar med mattans hjälp. Tryck till lätt så att det fäster och fortsätt rulla tills du kommer till kanten som inte har ris på sig. Den fuktar du lätt med vatten och stänger sedan igen rullen med mattans hjälp. Pressa till den så att makin blir fint packad.

När du gör en inside out så täcker du den blanka ytan med ris, hela noribladet. Strö sedan över sesamfrön över riset och lyft arket och vänd på det. Lägg sedan de önskade ingredienserna längs nedre delen och börja rulla.

När du skivar upp så tänk på att arbeta med en vass kniv och fukta den ofta. Servera med japansk soja, gari och wasabi.

Vin

2020 Relax Riesling, Schmitt Söhne, Rheinhessen

Art.nr. 7230, 750 ml, 8,5%, 69 kr, 4/5 p

Här möts vi av en rättfram doft där rieslingkaraktären drar åt det stenfruktiga hållet med tydlig örtighet, ungdomlig livlighet och ett stänk vinbärsblad samt citrus. Smaken har en kittlande fruktsyra vilket matchar den halvtorra smakprofilen och vinet är läskande i sin stil samtidigt som det har syrliga äpplen och citrus i avslutet. Lätt att gilla helt enkelt men inte utan karaktär.

Matchning
Umamikänslan är högst närvarande i våra makirullar och det passar rieslingen förträffligt. Och när vi doppar rullarna med salmalax och crabsticks i soja samt petar på lite wasabi så får vi den fina kontrasten mellan sötma och sälta. Att vinet har en lägre alkoholstyrka är även av vikt då de finstämda smakerna i rätten inte slås ut.

Vinet finner man på Systembolaget HÄR >>>