Marastoni – Chiantinyhet till svårslaget pris!

Chianti är till vår stora glädje åter populärt efter att ha försvunnit lite från radarn under några år. Få viner väcker samma lust till mat som det klassiska italienska rödvinet och inte minst kan det tillskrivas sangiovese-druvans egenskaper där syran inte minst spelar en väsentlig roll. I våra glas, nyheten Marastoni från Chianti!


Sangiovese, översatt till svenska blir det Jupiters blod, hör till Italiens mest förnäma druvor och tvivelsutan Toscanas stolthet nummer ett. Det körsbärskärva, syra, torrheten och de ofta markerade tanninerna är som gjort för att matcha mat. Samspelet är bland de bästa vi vet i vinvärlden, oavsett om det är en Bistecca alla Fiorentina eller lasagne som väntar på oss!

Boxtoppen om 2018 Marastoni Chianti

Ingen tvekan om ursprung här inte då sangiovesemarkörerna är flera! Som de sura körsbären, örtigheten, ett stänk läder och så den omisskännliga järndoften. Det varmare året adderar ett stänk lavendel och det är i det stora hela en trivsam doft. Smaken bjuder på kärnkärvhet, syrliga röda körsbär, örter, mörk choklad och torkade fikon och fräschören lyfts upp av ett fint tanninbett och fruktsyra. En rättfram och ursprungstypisk Chianti till sympatiskt pris!

Betyg: 4 av 5 poäng!

Klassiska italienska paradrätter, vi tänker på lasagne al forno inte minst, kommer matchas perfekt till vinet som du gärna får servera lätt svalt.

Marastoni har artikelnummer 73766 och en flaska (75 cl, 12,5%) kostar 79 kronor. Chiantin beställer du till din föredragna Systembolagsbutik.

Till vinet HÄR >>>