Marastoni – italiensk charm till en spottstyver!

Det är nu snart två decennier sedan den italienska vinlagen fick ett ytterst välkommet och välbehövligt tillskott i IGT; Indicazione Geografica Tipica. Istället för att begränsa producenterna för hårt till traditionen och enkom lokalt förankrade druvor så lades fokus mer på regionen och en större frihet i val av druvor. Det vin vi nu har i våra glas är just ett sådant; Marastoni Sangiovese Merlot från IGT:n Rubicone!


Rubicone är en del av Emilia-Romagna, mer precis den mer östra delen av regionen. Klassiskt odlingsland i Italien, inte minst tack vare det bördiga landskapet som är ett resultat av floden Po. IGT ger producenten stor frihet, i Rubicone innebär det ett val av uppåt 40 druvsorter men många har ändå sangiovese som den viktigaste i och med att den är framträdande i regionen.

Marastoni är den svenska importörens eget brand och vi har tidigare provat en utmärkt Chianti från samma etikett. Nu lanseras en Rubicone på sangiovese och merlot och det är onekligen ett vin som ger rätt mycket tillbaka för den ringa slanten!

Boxtoppen provar 2019 Marastoni Sangiovese Merlot

Marastoni uppvisar en ungdomlig och rödbärigt fokuserad doft, särskilt körsbär och hallon, samt en försiktig känsla av kryddiga fat och örtblommiga toner. I gommen bjuds en lättsam smak med lavendelkryddiga toner, saftiga körsbär och timida men närvarande tanniner som backas upp av pigg syra och ett lätt kärnkärvt avslut. Ett okomplicerat och rättframt vardagsvin men definitivt inte utan sangiovese-känslan!

4 av 5 poäng

Marastonis blend på sangiovese och Bordeaux-druvan merlot har artikelnummer 77961 och en flaska (75 cl, 13%) kostar 59 kronor. Vinet beställer du till din föredragna Systembolagsbutik.

Till Systembolaget HÄR >>>