Marquis de Bern – ekologisk premiumbox från Bordeaux i smidigt format!

Bordeaux är världens största kvalitetsvinregion och mallen för många viner i världen när det gäller merlot och cabernet sauvignon. Trots det har vi sett förvånansvärt få viner på box från regionen i det sydvästra hörnet av Frankrike men sedan i vintras finner vi bland annat Marquis de Berns box i det smidiga 1,5-litersformatet på Systembolaget. En klassisk Bordeaux som dessutom är ekologisk!


Ingen annan region i världen kan mäta sig med Bordeaux i storlek och kvalitet. Mer än 20 000 odlare finner vi här och många av vinvärldens mest kända etiketter och slott har ursprung Bordeaux. Men det är lätt att glömma bort när man talar om den respektingivande regionen att det främst produceras riktigt bra och hederliga vardagsviner, viner som har sin alldeles egna uttalade karaktär och som främst baseras på antingen merlot eller cabernet sauvignon.

Boxtoppen provar 2020 Marquis de Bern, Bordeaux Supérieur, Frankrike

Klassisk merlot-dominerad Bordeaux som vågar gå mot boxströmmens mer publika och sötare rödvinsboxar. Här får vi ett örtdoftande rött med gräsiga toner, ceder, plommon, svarta vinbär och vitpeppriga inslag samt ett stänk fatkrydda av det mer diskreta slaget. Smaken är stram med fräsch bärighet som tar sig uttryck i form av cassis och plommon, cedernyanser backar upp och tanninerna skänker vinet struktur tillsammans med en pigg syra. Örtigt avslut i stram, torr stil som bara längtar efter en köttbit. Det här är ett gott och klassiskt Bordeauxvin på box!

Betyg: 4,5 av 5 poäng

Marquis de Bern finns i samtliga systembolagsbutiker. Boxen (1500 ml, 14%) har artikelnummer 2733 och kostar 179 kronor. Vinet är ekologiskt odlat och dessutom HVE-3 certifierade – vilket är den högsta hållbarhetscertifieringen som finns. Restsötma på mindre än 0,3 g/100ml vilket gör det helt torrt.

Till vinet HÄR >>>