Masi Modello – italiensk charm från ett av världens mest respekterade vinhus

Masi hör inte bara till Italiens mest anrika och respekterade vinproducenter utan namnet nämns även med den största respekt ute i världen. Firmans renommé är välförtjänt och väl förunnat efter att under decennier alltid haft högsta kvalitet som sitt riktmärke och aldrig avvikit från detta spår. Så när Masi gör vin på box, ja då vet man att det inte är på bekostnad av kvaliteten vilket förklarar varför husets Modello år ut och in är så stabil och köpvärd!


Masi har varit ett namn sedan 1772 när Boscaini-familjen kom över en del viktiga vingårdar i den lilla dalen Vaio dei Masi. Det är också härifrån som familjen hämtat företagsnamnet. Druvor där en del eller samtliga torkas en viss tid, har blivit firmans signum och där amarone-vinerna skiner starkast i portföljen. Idag har Masi inlett samarbeten och expanderat utanför sitt eget territorium i exempelvis Dolomiterna, Valdobbiadene där prosecco produceras och till och med hela vägen till Tupungato i Argentina har man letat sig. Även i det nordöstra hörnet av Italien håller man till, i regionen Friuli där druvorna till vinet Modello hämtas.

Boxtoppen provar nya årgången av Masi Modello (2020)

Norra Italien är tillvist för flertalet unika druvsorter och en av dessa är refosco som Masi använder sig av i Modello. Raboso veronese likaså. De två bildar en trio tillsammans med mer välkända merlot och vinet lagras på slovenska ekfat som skänker en ytterligare dimension till slutresultatet som vi nu har i våra glas. Det ungdomliga i vinet uttrycks i form av en generös skogsbärig och fruktig doft där kryddiga nyanser samt en viss örtblommighet kan skönjas. Smaken drar åt det medelfylliga hållet med körsbär och hallon i täten men även lite mörkare bär finns i bakgrunden tillsammans med viss rondör, fin fräschör, silkiga tanniner och en pigg syra.

Intryck: 5 av 5 poäng

Masi Modello finns i närmare 250 Systembolagsbutiker och till övriga beställer du det utan extra kostnad. En box (3000 ml, 12%) kostar 269 kronor och har artikelnummer 2386. Vinet finns även i flaska (750 ml) för 79 kronor och under samma produktnummer.

Till Systembolaget >>>