Masianco skiner i 2019-årgången

Det är den tredje veckan i oktober och årets skörd är inne. Torkningen är nu påbörjad av de druvorna som ska igenom appassimento-processen, en resa som fortgår i uppåt 100 dagar. Det är en mäktig doft som sprider sig på vindsvåningarna vid den anrika Serego Alighieri-egendomen i Gargagnago som Boxtoppen besöker, precis vid foten av bergen i Valpolicella. Förväntningarna är höga på 2019, en årgång som har förutsättningarna att bli ett av de stora åren men Dottore Sandro Boscaini, Mr. Amarone, vill inte ta ut svängarna i förskott utan nöjer sig med att vara försiktigt positiv. Han har ju ändå varit med vid ett antal skördar vid det här laget och få kan sin Amarone bättre än honom.

Sandro Boscaini är Amarone, Masi är Amarone. Superseriös sådan. Men Masi är mycket annat också med en portfölj som spänner norrut och även ner till Toscana. Och i många av vinerna använder sig familjehuset av appassimento, en metod alltså och inte ett vin. Till och med i vita viner där delvis torkade druvor skänker en intensitet och rondör till helheten fast vinerna är torra. Vi hittar det bland annat i Masis DOC-märkta Masianco från appellationen Pinot Grigio delle Venezie. Här arbetar man med tre fjärdedelar pinot grigio och resterande är den fylliga verduzzo som dessutom fått torka tre veckor innan den jäste. Den senare har även lagrats kort tid på barrique.

Masianco gör oss aldrig besvikna och nya årgången bevisar bara vad Sandro Boscaini pratade om för ett halvår sedan när vi träffades på plats. 2019 är ett toppår, inte bara för Amarone. Dags att prova nya årgången som nu landat på Systembolaget.

2019 Masi Masianco

Det enkla kan ibland vara bedrägligt för Masianco upplevs som ett rättframt vin lätt att ta till sig, lätt att dricka men det finns betydligt mer att hämta i vinet och det är ingen brådska med att konsumera blott senaste årgången. I 2019 blir detta tydligt då det finns mer ”power” än vanligt med ett härligt fruktgeneröst doftspel där gråpäron, persika, melon och citrus får uppbackning av en subtil fatnyans. Men tid i glaset kikar även en lätt omogen mandelton fram, tänk gröna mandlar. Smaken är citrusfrisk med stenfrukter som stöd, lite skal från gula äpplen och så stramar det till fint samtidigt som vinet har en skön intensitet i mittpaletten – säkerligen tack vare verduzzon. Avslutar ungdomligt, smått kryddigt, torrt och med behaglig längd.

artikel 2415, 99 kr, 5 av 5 poäng

Är den bättre än förra årgången (2018) som gillades mycket? ja lite, men mest annorlunda och med större kropp. Bägge är riktigt bra viner som förtjänar att provas i olika sammanhang men bäst är Masianco till charkbrickan där den excellerar till allt från kryddigare salami till sältan i lufttorkad skinka.

Referens:

2018 Masi Masianco 

Ungdomligt busigt med örtblommighet, persika, päron, citrus, saftig frukt och krydda i en lättillgänglig stil. Vinet uppträder drivet, rent och svalkande med en fin mineralisk bas i ryggraden och torrt avslut med bibehållen fruktighet. Ett välstrukturerat vin som är menat att intas i stora klunkar. Verduzzo och pinot grigio i fint samspel. 5 p