Massor av superfynd bland vita viner på flaska för 71-140 kr

Med 29 nykomlingar och sex nya årgångar presenteras septembers sista listuppdatering. Bästa av nykomlingarna är 2014 Château Mont-Redon Côtes du Rhône Réserve Blanc.


Septembers uppdatering av topplistan över vita viner på flaska i prisklassen 71-140 kronor är massiv! Med tanke på att Systembolaget har över 1250 vita viner på helflaska till försäljning är det kanske inte så konstigt att Boxtoppens lista är lång. Med denna nya uppdatering omfattar listan hela 75 viner, så nog finns det att välja på. 35 av dem är superfynd och 39 är fynd. Prisspannet är brett – skillnaden mellan 71 och 140 kronor är ju ganska stor, vilket gör att superfynden är jämnt fördelade över hela listan.

Hela 35 nykomlingar presenteras, varav sex stycken är nya årgångar. Eftersom årgångsbyten sker successivt kan man när det är dags många gånger hitta både den tidigare och nya årgången samtidigt i butiken. En bra idé är att då köpa samma vin i två olika årgångar och sedan känna på skillnaderna.

Fram till nummer sju på tio i topp är det bara superfynd, d v s riktigt mycket smak för pengarna. De två översta placeringar kommer dessutom upp i 90 poäng, vilket är mcyket högt för ett vin under 150 kronor..

Ohotad på första plats är 2014 Mulderbosch Chardonnay från sydafrikanska Mulderbosch Vineyards.

På andra plats återfinner vi 2012 Casal di Serra Vecchie Vigne från italienska Umani Ronchi.

På tredje plats har vi en nykomling; 2014 Château Mont-Redon Côtes du Rhône Réserve Blanc,  ett äkta Rhônevin från Château Mont-Redon.

Australiska 2013 Ingoldby Adelaide Hills Chardonnay har fått maka lite på sig och ligger nu på fjärde plats.

På femte plats hitta vi fina italienska 2013 Torricella från Barone Ricasoli, ett ungt, charmigt chardonnay-vin med klass.

Den franska aligotédruvan finns med i form av nykomlingen 2013 Bourgogne Aligoté från kvalitetsproducenten Joseph Drouhin. Här hittar vi sillig och solmogen frukt och toner av såväl litchi, som av nötter och mineraler.

Det är en hel del franskt bland nykomlingarna. 2014 Domaine Sainte Claire Petit Chablis är ungt och friskt med den klingande rena frukt som är så fint i både chabliser och deras småsyskon från Petit Chablis.

Ta dig tid att blädda dig igenom listan. Här hittar du nykomlingar från nästan hela världen och superfynden och fynden finns som sagt överallt.

>>Till listan