Mc Manis Petite Sirah tar förstaplatsen igen

Månadens nykomling är egentligen inte så ny, men har en ny årgång. Den förra listettan 2012 McManis Petite Sirah får nu ge plats åt 2013 Mc Manis Petite Sirah, fortfarande från McManis Family Vineyards.2012 McManis Petite Sirah 8362 copy
Decembers första listuppdatering tar sig an de bästa röda  premiumboxarna på Systembolaget, d v s boxar som kostar mer än 250 kronor för tre liter eller motsvarande, när boxen är mindre.

Månadens nykomling är egentligen inte så ny, men har en ny årgång. Den förra listettan 2012 McManis Petite Sirah får nu ge plats åt 2013 Mc Manis Petite Sirah, fortfarande från McManis Family Vineyards.  Den fina syran känns igen från den förra årgången, liksom inslagen av mörka körsbär och blåbär. Vinet är fortfarande ungt, och har trevliga toner av kryddor och fat. Återigen blir betyget bäst av 87-poängarna, superfynd och listetta. Funkar fint till smakrika grytor, ugnsstekt kött och grillat.

Det innebär att vi har en ny tvåa i form av 2013 Jacob’s Creek Barossa Reserve Shiraz  från en av svenskarnas australiska favoritproducenter, nämligen Jacob’s Creek. Det här är ett mycket australiskt vin – djupt, rikt och fylligt, med fat och eukalyptustoner – och dessutom ett fynd. Godast att dricka är det till kött och lamm, gärna grillat.

Ny på tredje plats är det 2012 Primanero Rosso delle Venezie från Orion Wines från Venetien i Italien. Vinet har ordentligt med solmogen frukt och mörka körsbär, men även lite tranbäsrsstick, och så blommor, mineraler och vanilj. En del av druvorna till vinet har fått torka fram till december, vilket ger mer koncentration och även lite högre sötma än vad som hade varit fallet än om man hade gjort vin av allt direkt. Vinet är ett fynd, som passar fint till nöt, men även lamm.

De flesta vinerna på tio i topp är fynd, vilket gör att oavsett om du väljer ett från Italien, USA, Sydafrika, Portugal, Australien eller Chile från första sidan, så får du mycket smak per satsad krona.

Boxmarknaden är ganska hård, och de viner som Systembolaget inte säljer tillräckligt mycket av listas av och försvinner. För er som saknar novembers tvåa 2014 Belleruche Côtes-du-Rhône från Chapoutier kan jag meddela att det inte längre finns att tillgå på box, men en tröst är att det fortfarande finns att köpa på flaska.

Listan över de röda premiumviner omfattar 17 viner, varav elva är fynd och ett är ett superfynd. Det är kul att Mc Manis Petite Sirah, som också är det bästa vinet på listan, också är det mest prisvärda.

>>Till listan