McManis Petite Sirah – en av Systembolagets mest pålitliga rödvinsboxar

Under många års tid har Boxtoppen följt kaliforniska McManis viner, vita som röda, flaska som box. Kvaliteten har det aldrig ruckats på utan snarare har vi noterat gradvisa lyft som bidragit till att redan bra viner blivit än bättre. Ett vin som förtjänar att hyllas är boxvinet McManis Petite Sirah som i nuvarande årgång fått en ny fräsch design, följer ett mer strikt hållbart regelverk och som återigen får högsta betyg av Boxtoppen!


McManis är en familjeägd egendom som idag har lotsat in femte generationen i verksamheten. Mycket av familjens odlingar säljs vidare men man behåller även en andel som vinifieras, lagras och tappas i eget namn. I Sverige är vi väl bekanta med producenten, inte då minst genom denna petite sirah som säljs i såväl flaska som box men även firmans viognier är ett högst charmant och lättgillat vitt vin. McManis är certifierade enligt Lodi Rules Sustainable Winegrowing vilket innebär tuffare krav på vingårdsarbetet och att mark och rankor sköts på ett hållbart vis, något som nu även gäller för trotjänarboxen McManis Petite Sirah.

Boxtoppen provar 2020 McManis Petite Sirah från Lodi, Kalifornien

McManis är en kvalitativ trotjänare bland rödvinsboxarna och förtjänar att lyftas med jämna mellanrum. Inte minst den senaste årgången som fortsätter i generöst mörkbärig stil där björnbär, svarta vinbär och plommon får sällskap av rostade toner av vanilj och choklad. Stilen är åt det yppiga hållet men ändå med rakryggad hållning vilket vi uppskattar för om sanningen ska fram så har McManis blivit just stramare de senaste åren. Gomkänslan visar upp ett fylligt och smakrikt vin med härligt slösaktig bärfrukt, silkiga men närvarande tanniner och pigg syra som följer med i det kryddigt långa avslutet där vaniljinslaget är särskilt framträdande. Bland den gigantiska uppsjö av boxar som finns idag står McManis där som en pålitlig, trygg och god garant för kvalitet.

Boxtoppens bedömning: Högsta betyg, 5 av 5 poäng

Vissa viner är precis lika goda och uppskattade året om och till dessa hör McManis Petite Sirah som är ett superbt vin till BBQ under sommarhalvåret men precis lika passande är det till de mörkare årstidernas mustiga långkok och inte minst till viltkött. Prova även vinet till lagrade hårdostar med större saltkristaller.

McManis Petite Sirah hittar du i mer än 120 Systembolagsbutiker och till övriga kan du beställa det utan extra kostnad. Vinet är certifierat enligt Lodi Rules Sustainable Winegrowing vilket är ett mer strikt regelverk och som ställer större krav på producenterna. Boxen är även veganvänlig. McManis Petite Sirah har artikelnummer 8362 och en box (3000 ml, 14,5%) kostar 299 kronor. Vinet har en naturlig restsötma om 0,6 g/100 ml.

Till McManis på Systembolaget HÄR >>>