McManis Petite Syrah – bland de bästa bag-in-box du kan köpa

Petite sirah dök upp i Kalifornien under mitten av 1880-talet. Då hade druvan blott existerat under drygt två decennier i Frankrike där den korsats fram mellan syrah och idag mer eller mindre försvunna peloursin.


Utanför Kalifornien kallas druvan durif men det är främst på amerikansk mark den stortrivs och frodas. I Sverige har vi kanske mest av allt associerat den med McManis Family Vineyards och deras otroligt prisvärda take på druvan. Inte minst hör deras boxtappning av petite sirah år ut och in till de bästa bag-in-box du kan köpa. Boxtoppen har provat den nuvarande tappningen – 2017 McManis Petite Sirah – och det är ett vin som bjuder på härligt omfamnande frukt!

Boxtoppen om 2017 McManis Petite Sirah (artikel 8362, 3000 ml, 14%, 289 kr)

Ett generöst vin där skönt solmogna toner av björnbär och svarta vinbär formligen väller ur glaset, uppbackad av allt från fräsch stjälkighet, krydda och söt lakrits. Viss fatkänsla med mörk choklad i spetsen kikar också fram. Smaken smeker samtidigt som det finns stoppning i den fylliga gomkänslan och även silkiga tanniner bidrar till att linda in bärfruktigheten och addera fräschör. Avslutet är långt, nästan med citrusinslag och diskret ek. Ett vin som är lika gott att dricka på egen hand som till ryggbiffen, grytan eller än mer till det grillade när det åter blir aktuellt!

Betyg: 5/5

Vinet finner ni på Systembolaget här >>