Mionetto’s Prosecco Luxury – en känsla av sommar


Glera; det är sedan snart ett decennium namnet på druvan som tidigare var känd som Prosecco. I samband med att de bubblande vinerna vi känner som just Prosecco skulle få sig ett lyft i den italienska vinlagstiftningen så var namnbytet på druvsorten ett måste för att dess ursprung inte skulle kunna ifrågasättas. Och naturligtvis så ville man inte riskera att namnet kunde skrivas på allehanda etiketter världen över. Prosecco blev således ett avgränsat område i nordöstra Italien med såväl DOC som DOCG-status, landets högsta klassificeringsbeteckningar.

Prosecco har kommit att bli en favorit för många. Inte som substitut till Champagne eller andra traditionellt producerade mousserande viner utan för att Prosecco har sin alldeles egna, unika stil. Ofta omedelbart charmerande och diskret parfymerade i sin framtoning samtidigt som smaken har en viss sötma och skönt rivig mousse – lättförståeligt helt enkelt.

Prosecco-producenten Mionetto har varit med ett tag och firade nyligen att det var 130 år sedan som Francesco Mionetto grundade vinhuset, år 1887. Än idag är familjen delaktiga i företaget som nått stora framgångar på såväl den amerikanska scenen som den nordiska.

Prosecco produceras enligt charmat-metoden vilket innebär en andra jäsning i trycktank istället för på flaska. Produktionssättet framhäver aromatiken i druvorna och det är precis vad vinstilen handlar om; fräschhet och accentuerad frukt framför längre lagring på jästfällningen.

I samband med att den italienska vinlagen tydligare klassificerat regionen så har vinhuset Mionetto skapat olika serier av Prosecco, från instegsvarianter till firmans toppsegment som de kallar Luxury Collection. Ett vin som ingår i den senare är Proseccon med ursprung DOC Treviso och som numer är tillgänglig på Systembolaget.

Boxtoppen.se provar Mionetto Prosecco Luxury
Här möts vi av en ljust gul färg och en livlig bornyr. Doftintrycken går mot stenfrukter och det dyker upp såväl gråpäron som röda äpplen. Kompletterar gör en inbjudande blommighet, gröna mandlar och en stänk honung.

I gommen ett fruktorienterat vin med fokus på gråpäron och vit persika men även ett litet tropiskt inslag kikar fram. Honung, mandel, hö och en apelsinblomton bidrar till intrycken samtidigt som en integrerad sötma och syra skänker fräschhet. Eftersmaken är skönt okomplicerad och uppvisar viss längd. Ett vin som tydligt demonstrerar varför Prosecco blivit så omtyckt världen över.

Boxtoppens betyg: 4,5/5 poäng

Mionetto’s Prosecco Luxury
Vinet kostar 99 kr för en flaska och har artikelnummer 78857. Om man beställer fyra flaskor (396 kr) så levereras vinerna även i en trälåda.

Vinet finner ni på Systembolaget här >>

Användningsområdena, förutom att vara ett utmärkt sällskapsvin, är flera och bubblorna fungerar ypperligt till såväl färska skaldjur där sältan är mer accentuerad som till charktallriken där kryddig salami är ett måste.