Miraklet kvar på förstaplats

Nu har vi uppdaterat listan över de bästa mousserande vinerna för max 75 kronor. Kvar i topp är El Miracle Cava Brut från Vicente Grandia.


El Miracle Cava brut 7700vitt smalListan på mousserande viner på upp till 75 kr är ganska stabil. Inflödet av nya viner är inte enormt, och även om det ungefär 1400 mousserande viner i Systembolagets sortiment, där många är champagne, är det inte fler än dryga 80 som kostar maximalt 75 kronor.

Bäst av alla mousserande viner upp till 75 kronor och fortsatt solklar etta är El Miracle Cava Brut från spanska cavaproducenten Vicente Grandia. För 69 kronor är det med sin rena, eleganta frukt och toner av citrusfrukter ett äkta superfynd och ett givet köp.

Ett vin som försvunnit från listan är NV Opale Brut från italienska Moncaro Terre Cortesi, som har fått 85 poäng av mig. Vinet, som kostar 75 kronor är med sina 85 poäng ett superfynd och väl värt sin plats, men det måste beställas i set om sex flaskor, varför det inte passar på listan.

Ny tvåa är istället ekologiska Pizzolato Spumante dÍtalia Rosé från La Cantina Pizzolato, också det ett superfynd och trevliga toner av grapefrukt, hallon och mineraler.

På tredje plats återfinns ett av listans få viner med årgång. 2014 Carrington Vintage Brut kommer från South Eastern Australia och producenten Orlando och är ett fynd. På fjärde plats kommer Rivani Prosecco, som är listans tredje superfynd.

Listans nykomling hittar du på tolfte plats. Ekologiska Ekuò Organic Sparkling från Cielo e Terra är ett italienskt fynd i den solmogna, inte helt torra skolan.

>>Till listan