Moncaro Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico ny etta bland vita flaskviner upp till 70 kr

Januaris uppdatering av vita flaskviner upp till 70 kr bjuder på stora förändringar. När snön är överallt i kalla januari är kanske inte ett väl kylt vitt vin det första man tänker på att dricka, men det finns mycket trevligt att äta till, som är nog så värmande.


Verdicchio dei Castelli di Jesi ClassicoTotalt har vi två nya viner, medan fyra stycken har lämnat denna lista för att sedan dyka upp på den med de lite dyrare vita vinerna. Det innebär förändringar också på pallplatserna.

På första plats: Superfyndet 2013 Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico från italienska Moncaro. Moncaro bildades 1964 av ett antal vinodlare som gick samman i ett kooperativ. Kooperativet har vuxit sedan dess, och gör sedan 1980 en hel del ekologiska viner. Just Verdichio dei Castelli di Jesi kommer från subdistriktet med samma namn, som också är kooperativets ursprung. Vinet är runt och bussigt med trevlig solmogen frukt och passar bäst till skaldjurs- och fiskrätter.

På andra plats återfinner vi chilenska 2013 La Trilla Sauvignon Blanc från Cono Sur Winery. Cono Sur grundades 1993 och har som slogan ”No family trees, no dusty bottles, just quality wine” och har som mål att tillverka utmärkta, utrycksfulla och innovativa viner. La Trilla är bra mycket torrare än Verdicchion och passar därför till lättare rätter än italienaren, och har toner av grapefrukt, äpple, citrus och mineraler. Vinet är etiskt märkt.

2013 Cacadu Ridge Semillon Chardonnay från Oenoforos/Nordic Sea Winery är vår nya trea. Vinet är tillverkad av druvor från South Eastern Australia och är ungt och friskt med inslag av såväl persikor, som litchi och mineraler. Funkar fint såväl till buffén som till skaldjursrätter och fiskrätter.

Nykomling på tio-i-topp är det unga och friska chilenska vinet 2014 Sunrise Chardonnay från storproducenten Concha y Toro. Längre ned hittar vi vår andra nykomling, Chill Out Rich and Fresh, en gammal trotjänare på Systembolaget som bytt både namn och utseende. Ni som gillade Chill Out Expedition Chardonnay har hittat rätt.

>>Till listan