Moncaros ekologiska rosé – ett härligt matvänligt vin!

Marche. Regionen som breder ut sig strax söder om den klassiska badorten Rimini på Italiens mellersta östkust, är hem till några klassiska viner, inte minst Verdicchio dei Castello di Jesi som många här hemma håller kärt. I Marche har du det mesta; berg, havet, gamla byar och såklart en rik historia. Fiskrätterna såklart men också tryffel och vilt i bergstrakterna. Rikedomen avspeglas i regionens vinflora och en producent som mästerligt fångar upp detta är kooperativet Moncaro. Häng med Boxtoppen på en resa i tre delar där vi provar viner från Moncaros olika ursprung. Först ut – en härligt matvänlig rosé som firman hämtar från Abruzzerna!


Att arbeta ekologiskt är ingen nymodighet för kooperativet Moncaros medlemmar. Redan 1980 togs de första stegen mot ett mer hållbart jordbruk och därför bemästrar man idag ett jordbruk utan hjälp av kemisk gödning och besprutning. Från Abruzzerna och ursprungsområdet Cerasuolo d’Abruzzo hämtar Moncaro montepulciano-druvorna som blir till firmans rosé. Druvan är den klassiska för de röda ofta kraftfulla vinerna men tack vare den fräscha syran du ofta finner i montepulciano så är den som gjord även för rosé.

Boxtoppen om 2019 Moncaro Organic Rosé

Ett vin som lockar redan på det visuella stadiet med sin vackert laxrosa färg och inte blir det sämre när vi doftar på vinet och möts av lavendel- och myntainlindade röda vinbär där blodgrape backar upp och en skönt stram torr smak tar vid med skärpt citrusfruktighet och rödsyrliga bär. Ett snyggt och ytterst matvänligt rosévin som accelererar längtan efter skaldjur i alla dess former och grillad abborre!

Betyg: 4,5 av 5 poäng!

Moncaro rosé finns i mer än 150 Systembolagsbutiker och till resten beställer du utan extra kostnad. En box (3000 ml, 12,5%) kostar 219 kronor och har artikelnummer 2302. med sina 4 gram socker per liter så klassas rosévinet som heltorrt.