Monte Garbi – en Soave som levererar år ut och in

Det är något alldeles visst med Soave och vinerna från området söder om Gardasjön är något av själva sinnebilden av ett italienskt vitt. Soave är synonymt med druvan garganega även om vinerna tillåts bestå av upp till 30% av chardonnay eller verdicchio, här kallad trebbiano di Soave. Att vara granne med betydligt mer välkända Valpolicella skulle kunna vara ett problem men faktum är att många producenter buteljerar viner från bägge områdena då de kompletterar varandra perfekt. Som Tenuta Sant’ Antonio, en ung, dynamisk firma driven av fyra bröder.

Castagnedi-familjen har varit odlare i generationer men tog först steget för tre decennier sedan, till att även bli producenter. Vingårdarna hade man, nya adderades och ett vineri byggdes. Och på kort tid gjorde man sig ett namn i Valpolicella, inte minst för strålande amarone.

I Sverige har brödernas Monti Garbi Soave imponerat på Boxtoppen.se och har närmast prenumererat på en topplacering i boxsegmentet. Och den årgång som just nu finns tillgänglig på Systembolaget, ja den utgör inget undantag!

”… ett utmärkt vinval i boxklassen!”

Boxtoppen.se om 2017 Monti Garbi Soave
Bara doften andas så mycket italienskt vitt att man blir lycklig. Blommor och fläder samspelar snyggt med citrus och mandel och det finns en finstämd mineralitet i bakgrunden. Sötman är återhållsam och smakfullt balanserad med en syrlig touch, tillsammans med vindar av tropiska frukter av persika, ananas samt gråpäron. Klingande rent avslut som dessutom visar upp viss längd.

Det står snabbt klart att det här är ett seriöst vin och ett utmärkt vinval i boxklassen! Ett perfekt vin till småplock, buffé, din skaldjurspasta, balkongsnack och för att fira vårens ankomst.

Boxtoppens betyg: 5/5 p

Monte Garbi från Tenuta Sant’ Antonio har artikelnummer 2078 och 3000 ml kostar 249 kronor.
Vinet finns på ca 140 Systembolag. Finns vinet inte på just ditt Systembolag så kan man enkelt beställa det HÄR