Monti Garbi Soave håller ställningarna bland vita med viss fruktsötma

Uppdatering av vita boxar med viss fruktsötma i februari bjuder på flera superfynd och fynd i toppen.


De vita boxarna med viss fruktsötma har inte högsäsong i februari, men en hel del fynd finns att tillgå på listan över de bästa av dem. Ohotad etta även i februari är fortfarande 2013 Monti Garbi Soave från den duktiga soave- och amarone-producenten Tenuta Sant’Antonio, som är en av de allra bästa boxarna på Systembolaget och dessutom ett superfynd.

Ny tvåa är superfyndet 2014 Lindemans Chardonnay friskare än 2013, med mindre söta toner av honung och persika och mera citrus. Vinet funkar utmärkt som prat- och mingelvin, och dessutom till kyckling och rätter med stekt eller grillad fisk.

Tillbaka på tredjeplats är 2013 Schmetterling Riesling, ett ungt och friskt vin, med både sötma och syra. Funkar allra bäst som pratvin, gärna med en bit ost.

Som enda nykomling har vi 2014 Königsmosel Riesling från Ewald Theod Drathen. Den nya årgången har inslag av persikor, äpple, färsk mandel och mineraler.

Flera viner har lämnat listan, eftersom bedömningarna av dem har fallit för åldersstrecket. Boxtoppen har som ambition att erbjuda aktuella provningsnoteringar. Viner som provats för mer än sex månader sedan utgår från listan, för att kunna komma tillbaka med nya bedömningar.

>>Till listan