Murg Makhani, stekt basmati, naan & en ung fruktdriven Bordeaux

Tikka Masala och Murg Makhani delar en hel del likheter med den skillnaden att den sistnämnda de facto är ett indiskt recept medan tikkan utvecklats i England. Murg Makhani är även känt under namnet Butter Chicken och är en curry på kyckling, kryddrik tomat- och smörsås. Smakerna är komplexa och kryddorna lockar fram en härlig druvsötma i vårt vinval – ekologiska 2020 Marquis de Bern från Bordeaux.  


 

Recept – 4 personer

Namnet till trots så öser vi inte ohemula mängder smör ner i rätten även om det finns många indiska restauranger som bjuder på en betydligt mer smörstinn version.

Kycklingmarinad
800 gram kycklinglårfilé
2 dl matlagningsyoghurt
1 stor vitlöksklyfta, pressad
1 msk riven färsk ingefära
1 msk Garam Masala
1 tsk gurkmeja
1 tsk chiliflakes
1 tsk havssalt
1 tsk mald kummin
Neutral olja

Dela kycklingen i mindre bitar. Mixa samman kryddorna, vitlök och ingefära med yoghurt. Blanda samman med kycklingen och låt marineras minst 30 minuter men gärna längre. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs kycklingen gyllene. Ta ur pannan och ställ kycklingen åt sidan. Diska inte ur stekpannan.

Sås
1 burk krossade tomater
Neutral olja
1 + 3 msk smör
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 liten bit färsk ingefära
1 tsk mald kummin
2 tsk Garam Masala
1 tsk mald koriander
1 tsk chiliflakes
Salt
2 dl grädde
1 msk rörsocker
Torkade limeblad (kan uteslutas)

Fräs den skivade gula löken i smör i pannan som du precis haft kyckling i. Låt svettas, inte stekas. Mot slutet tillsätter du ingefära och vitlök som du hackat. Addera sedan tomaterna, kummin, Garam Masala, koriander, chili samt salt. Låt puttra en kvart eller tills du ser att såsen antar en lite mörkare färg. Stavmixa sedan såsen. Blir massan för trög kan du dryga ut den med lite vatten. Låt den mixade såsen återvända till stekpannan, nu med grädde, 3 matskedar smör, rörsocker och kyckling. Låt puttra in i cirka 10 minuter tills anrättningen är krämig.

Tillbehör
Basmatiris
Neutral olja
Salt, smör, vitlök
Naanbröd

Börja med att steka upp basmatiriset försiktigt i ett par matskedar neutral olja. Låt inte brännas, bara svettas. Häll på vatten enligt mängden ris och salta lätt. Låt koka klart. Värm naanbröden i ugn med en klick smör på samt lite finhackad vitlök.

Vin

2020 Marquis de Bern, Bordeaux Supérieur, Frankrike

art.nr. 2733, 1500 ml, 14%, 179 kr, 4,5/5 p
Klassisk merlot-dominerad Bordeaux som vågar gå mot boxströmmens mer publika och sötare rödvinsboxar. Här får vi ett örtdoftande rött med gräsiga toner, ceder, plommon, svarta vinbär och vitpeppriga inslag samt ett stänk fatkrydda av det mer diskreta slaget. Smaken är stram med fräsch bärighet som tar sig uttryck i form av cassis och plommon, cedernyanser backar upp och tanninerna skänker vinet struktur tillsammans med en pigg syra. Örtigt avslut i stram, torr stil som bara längtar efter en köttbit. Det här är ett gott och klassiskt Bordeauxvin på box!

Matchningen
Fruktdrivna röda och som kyls lätt är en superb matchning till Butter Chicken. Inte minst lockar anrättningens komplexa smaker och kryddighet fram vinets druvmognad och får drycken att upplevas med mer rondör fast vi har ett helt torrt Bordeauxvin i glasen. Tanninerna blir silkiga och frukten härligt generös.

Hitta vinet på ditt närmsta bolag här >>