MZ Barrik by Måns Zelmerlöw – seriöst spanskt boxvin i en iögonfallande förpackning

Fyra viner från norra Spanien signerade Måns Zelmerlöw har det nu blivit till på Systembolaget; två mousserande och två röda. Boxtoppen har provat samtliga och imponerats över kvaliteten i vinerna och det är uppenbart att Måns Zelmerlöw inte sätter sitt namn på vad som helst. Nu har turen kommit till det enda boxvinet i uppställningen, MZ Barrik, ett rött vin på garnacha-druvan och där förpackningen är formad som en barrique – ett litet ekfat. I våra glas; 2020 MZ Barrik by Måns Zelmerlöw.


MZ Barrik hämtas från Terra Alta, ett vindistrikt i det nordöstra Spanien, mellan Barcelona och Zaragoza. Vinet är en druvren garnacha, även känd under namnet grenache och basen i många Cotes-du-Rhône, men det är Spanien som är dess moderland. Idag är garnacha en global druvsort, oerhört uppskattad i många vinländer och såklart även bland konsumenterna som uppskattar dess generösa och ofta värmande stil med fint driv i frukten, något som vi också konstaterar återfinns i MZ Barrik!

Boxtoppen provar 2020 MZ Barrik by Måns Zelmerlöw

Generös mörkbärig spanjor inlindad i en snygg ekfatskostym som skänker vinet rostade toner med vanilj i spetsen. Smaken är rund och rik men ändå med stramhet i tanninerna, pigg syra och höstmörk frukt som lierar sig med vaniljkryddigheten. Stramare än man initialt tror och det ger vinet struktur. Avslutar med bra tryck i frukten och längd i eftersmaken. Riktigt trivsam och bra spanjor på boxbarrique!

Betyg: Full Pott! 5 av 5 poäng.

MZ Barrik finns i mer än 100 systembolagsbutiker och till övriga kan du beställa det utan extra kostnad. Boxen (3000 ml, 14%) har artikelnummer 53393 och kostar 299 kronor. Restsockerhalten är mindre än 0,3 g/100 ml vilket gör det till ett helt torrt vin.

Till MZ Barrik HÄR >>>