Fira ”National Rosé Day” – vi listar de bästa rosevinerna 2017

Hylla rosevinets dag med… …ja, ett glas rosé kanske?


”National Rosé Day” infaller den andra lördagen i juni, som i år, 2017, är den 10/6. Rosévinet är, kanske, den äldsta typen av vin och ska härstamma så långt bak som till runt 600 f.kr.

Ett rosévin kan skapas på flera olika sätt. Ett sätt är saignéemetoden (blödning) som innebär att man gör ett rött vin och i ett tidigt skeden tappar av en del av musten innan den fått för mycket färg. Detta är ursprungligen ett sätt att skapa rödviner med som är mörkare och kraftigare. Av den avtappade musten gör man ett rosévin. Ett annat sätt är att man helt enkelt separerar all must från skalen då man anser att man fått ut den färg man man vill ha. Då går hela musten till tillverkning av rosévin. Denna metod kallas macerationsmetoden (urlakning). Ett tredje sätt är direktpressning (pressurage direct) vilken ger ljusa roséviner.

Här listar vi den bästa roséviner på Boxtoppen 2017

Rosé på box

2016 Coteaux d’Aix en Provence
Coteaux d’Aix-en-Provence / Frankrike / Mulderbosch Vineyards / (3000 ml) Nr 2237 / 275 kr / 4 p / Fynd!
Fina, lite gräsiga toner, av blodapelsin, röda bär, svartavinbärsblad samt örter i doften. Den friska smaken bjuder på inslag av röda bär, blodgrape och jorgubbar med en bra syra i fin balans.

2016 Mulderbosch Cabernet Sauvignon Rosé
Coastal Region / Sydafrika / Gassier en Provence / (3000 ml) Nr 74050 / 245 kr / 3,5 p / Fynd!
Fin frisk och örtig doft med toner av svarta vinbär jordgubbar och hallon. Smaken är frisk med inslag av svarta vinbär, jordgubbar, hallon och blodgrape.

Rosé på flaska

2016 Montrose Rosé
Languedoc-Roussillon / Frankrike / Domaine Montrose / (750 ml) Nr 72084 / 89 kr / 4 p / Fynd!
Ett rosévin med fina, fruktiga toner av hallon, jordgubbar och lite röd söt citrus i doften. Smaken är fräsch och balanserad med inslag av hallon, röda bär jordgubbar och ett drag av vattenmelon. Bra längd och fin syra.

2016 Côtes du Rhône Rosé Calvet
Côtes du Rhône / Frankrike / Calvet / (750 ml) Nr 2219 / 89 kr / 4 p / Fynd!
Doften är frisk och fruktig med inslag av hallon, blodapelsin, röda bär och nektarin. Smaken är torr och fruktig med fin syra och toner av blodapelsin, hallon och nektarin med en liten behaglig beska i slutat.

Mousserande rosé

2011 Rotari Rosé
Trentino, Trentino-Alto Adige / Italien / Mezzacorona / (750 ml) Nr 7701 / 119 kr / 4,5 p / Superfynd!
Doften bjuder på fina, djupa, lite brödiga toner av blodapelsin, citrus och lite hallon. Smaken är djup och balanserad med toner av blodapelsin, röda bär och kex. Bra avslut och fin syra.

Alkoholfri rosé

Richard Juhlin Non-Alcoholic Sparkling Wine Rosé
Frankrike / MRG Wines / (750 ml) Nr 1983 / 89 kr / 5 p
Ett torrt, friskt alkoholfritt rosébubbel med fräsch frukt, bra balans, bra syra och inslag av grapefrukt, pomelo, smultron, röda äpplen, blommor och mineraler. Mycket bra!