Nederburg The Winemasters Cabernet Sauvignon – boxnyhet från Sydafrikas mest prisbelönade vineri

Nederburg är ett ikoniskt sydafrikanskt vinhus i regionen Paarl och ingen annan har kammat hem så många priser i landet som denna klassiska egendom. Nederburg är många här hemma redan väl bekanta med men nu lanserar producenten en nyhet och ger sig i kast med boxsegmentet. Och som man gör det med sin Nederburg The Winemasters Cabernet Sauvignon!


Själva namnet Nederburg tros härstamma från en holländsk kommissionär vid Nederländska Ostindiska Kompaniet, Sebastiaan Cornelius Nederburgh. Denne var på väg till landet för att utreda oegentligheter kring kompaniets tillgångar där allt från misskötsel till korruption skulle hamna under kommissionärens lupp. Att de som skulle granskas kände viss oro kan man ana då förhoppningen om att mjuka upp herr Nederburgh genom att döpa en farm efter honom får tala sitt eget språk. Huruvida de lyckades förtäljer dock inte historien men farmen etablerades 1791.

Nederburg har genom åren sett många olika ägare men är sedan 1966 en del av Distell, Sydafrikas främsta återförsäljare och tillverkare av vin och sprit. Nederburg återfinns i Paarl, cirka sex mil nordöst om Kapstaden, och det är landets mest prisbelönta vineri. Det vin som nu lanserats i box kommer från olika områden i Kapprovinsen och namnet, The Winemasters, hyllar de många vinmakare som verkat vid Nederburg genom historiens gång.

Boxtoppen provar nyheten

2020 Nederburg The Winemasters Cabernet Sauvignon från Sydafrika

Vi har en rätt klassisk sydafrikansk cabernet sauvignon i glasen med attribut som cassis, körsbär, mynta, rökighet och cederörtiga nyanser som lindats in i fatkryddiga toner där inte minst kafferostade inslag kikar fram. Smaken är generös och åt det fylligare hållet till med strama, uppbackande tanniner samt frisk syra. Det mörkt bärfruktiga är omfamnande men vinet är ändå torrt och avslutar i örtigt hållen stil med lätt gräsiga inslag, så typiskt för druvan. Här har vi en box som lyfter sig ett snäpp från mängden!

Betyg: 5 av 5 poäng, full pott!

Till sensommarens grill, höstens grytor och till söndagssteken har du en värdig ledsagare i Nederburgs The Winemasters Cabernet Sauvignon. Häll gärna över vin i en karaff i förväg då doftintrycken samt smaken utvecklas i kontakt med luft.

Nederburg The Winemasters Cabernet Sauvignon återfinns i Systembolagets beställningssortiment. Boxen (3000 ml, 14%) har artikelnummer 57479 och kostar 269 kronor. Restsötman är 0,4 g / 100 ml vilket innebär ett helt torrt rött vin.

Till Nederburg HÄR >>>