Nero d’Avola – En röd druva

Den sicilianska druva Nero d’Avola är en blå druva som ger mustiga, robusta och lagringsbara röda viner. Som kuriosa är det den enda blå druvan med rött fruktkött och kan således inte användas till produktion av vita viner. Så nu vet ni det.


Idag har vi på Boxtoppen provat tre viner från Sicilien, alla med Nero d’Avola i sig. Sammanfattningsvis kan man säga att de alla håller rätt hög till mycket hög kvalitet. Så korka (eller skruva) upp en flaska till helgens grillade kött.

2016 Manifesto Nero d’Avola
Sicilien / Italien / Nordic Sea Winery / (750 ml) Nr 2680 / 79 kr / 4 p, Superfynd
Doften är mörkfruktig med inslag av körsbär, fat choklad och lite gummitoner. Stor solmogen och mörkfruktig smak med toner av körsbär, choklad och fat. Bra längd.

2016 Vinistella La Passione
Sicilien / Italien / ViniMundi / (750 ml) Nr 81603 / 79 kr / 3 p
Ett torrt, friskt vin från Sicilien med mörkröd frukt, bra balans och inslag av mörka körsbär, tranbär, lingon, kryddor och mineraler.

2015 Zensa Nero d’Avola
Sicilien / Italien / Orion Wines / (750 ml) Nr 71786 / 89 kr / 3 p, Fynd
Ett torrt, friskt vin från Sicilien med mörkröd frukt, bra balans och inslag av mörka körsbär, tranbär, lingon, kryddor och mineraler.