Nicesallad & rosé – sommarens mest givna matchning!

Salade niçoise, Nicesalladen, är en klassiker och med sådana kommer en oändlig ström av varianter. Det finns såklart rätt och fel men i grunden handlar en salada nissarda som den heter lokalt om att skapa en matig sallad – en huvudrätt. Ibland har du potatis i, vid andra tillfällen är det mer som en hyllning till vårens primörer och sedan var det ju det där med tonfisken och sardinerna, får man ha bägge i samtidigt? Vår version väljer det mest klassiska, tonfisk, och såklart vi använder purfärska nypotatis i salladen som vi låter ackompanjeras av en lite fylligare rosé från Bulgarien!


Recept

Serverar 4 personer

Ingredienser

1 romansalladshuvud
4 ägg
1 rödlök
300 gram haricots verts
400 gram potatis
100 gram svarta oliver
50 gram kapris
250 gram Söta små tomater
2 burkar tonfisk i olja, bättre kvalitet
1 citron

Dressing
1 dl god olivolja
1 tsk dijonsenap
½ dl rödvinsvinäger
Saft från en citron
Salt, svartpeppar, socker

Tillbehör
bröd

Så här gör du

Börja med att koka äggen. Vi kokar i sju minuter då salladen är bäst om gulan inte rinner ut. Riv av salladsbladen och lägg i kallt vatten så de blir krispiga. Koka upp haricots verts och potatisen. Skiva rödlök och dela tomaterna. Låt de varma ingredienserna svalna.

Mixa samman dressingen. Smaka av med lite strösocker, svartpeppar och salta. Var inte rädd för att ge lite extra salt då det är dressingen som sätter maträttens sälta. Mixa samman de avrunna salladsbladen med övriga ingredienser, dela äggen och toppa gärna med extra tonfisk som du gärna får ha lite större bitar av. Häll över dressingen.

Vinet

2020 Leva Rosé Cabernet Shiraz, Trakien, Bulgarien

art.nr. 2660, 3000 ml, 13%, 205 kr, 4 p
Rosé i den gamla skolan där färgen är betydligt djupare än dagens ideal. Doften bjuder på solmogna jordgubbar, hallon och en touch av cassis i örtigt omfamnande stil. Smaken är juicy, har viss rondör, tydlig svartvinbärston, körsbär och en antydan till smörkola samt örtighet i avslutet. Viss fyllighet för vinstilen och även en strimma av tanniner vilket ger struktur. Kul och okomplicerad rosé som vågar sticka ut.

Till salladen
Vin och sallad hör måhända inte till de lättaste matchningarna men när det bjuds rosé så ändras premisserna. Vilket bulgariska Leva visar med tydlighet där de bäriga nyanserna inte minst gifter sig exemplariskt med dressingen över salladen och lockar fram en rondör i vinet. Det örtiga anslaget i rosén samt den lilla hinna av tanniner som finns skänker en känsla av struktur till kombinationen och det är inget annat än en superlyckad matchning!

Till Systembolaget >>>