Nio viner på vita premiums topplista

Med en nykomling i form av 2014 Tina Chardonnay Reserve omfattar topplistan för vita premiumboxar nio viner i september.


Vita premiumboxar, det vill säga vita viner som kostar över 250 kronor för en trelitersbox, är ett mycket litet segment på Systembolaget och därmed är listan på Boxtoppen kort. Det vinerna har gemensamt är alltså att de kostar över 250 kronor, eller motsvarande om de rymmer mindre än tre liter.

Listans i september innehåller en nykomling i form av 2014 Tina Chardonnay Reserve från Les Domaines Auriol i franska Languedoc Roussilon, ett ungt och friskt vin med solmogen, ren frukt och bra balans. Vinet har tidigare legat på vita torra listan. Här hamnar det på sjunde plats.

Första plats intas liksom tidigare av franska 2014 Petite Chablis från Ropiteau med sin torra, eleganta frukt och goda balans. Ett utmärkt vin till fisk och skaldjur som är Sveriges både bästa och dyraste box på den vita sidan.

På andra plats återfinner vi nya zeeländska 2014 Two Tracks Sauvignon Blanc. Det här är ett druptypiskt, torrt och frist Sauvignon Blanc-vin och ett fynd.

Också på tredje plats är läget oförändrat. 2013 Beringer Sonoma Chardonnay från amerikanska Beringer är rikt och bussigt och passar till fågel och lättare rätter på fläsk.

Two tracks eller The Crossings passar jättebra vin till sallad och lättare fiskrätter och skaldjur, medan de något tyngre vinerna från Fetzer, Vernissage och Beringer är bra val till grillad fisk och grillade skaldjur.

Antalet vita premiumboxar på Systembolaget är få, och listan här på Boxtoppen innehåller nio boxar.

>>Till listan