Nu avgörs världsfinalen i Bocuse d’Or Kock-VM i Lyon, 29-30 januari 2019

Den 29-30 januari tävlar 24 nationer om de åtråvärda medaljplatserna i världens mest prestigefyllda tävling för kockar, Bocuse d’Or. Sveriges representant Sebastian Gibrand och coach Tommy Myllymäki tävlar dag två. Samma kväll, den 30 januari, vet vi hur det har gått för det svenska teamet, som i flera månader förberett de två tävlingsrätterna som ska tillagas på fem timmar och 35 minuter.

Sverige tävlar i kök nummer tio med starttid klockan 09:30 den 30 januari. Klockan 14:30 ska rätt nummer ett, två identiska chartreuse på skaldjur och grönsaker, presenteras för juryn. Rätt nummer två serveras klockan 15:05 och består av kalvracks med tillval av kalvbräss, lever, njure, fötter och/eller tarmkrås.

I samband med världsfinalen för kockar i Lyon har det svenska teamet valt att hylla Nobelpriset.

– Med min matlagning vill jag hylla Nobelpristagare genom tiderna för deras fantastiska upptäckter och hårda arbete. Med dessa människor i åtanke har jag inför Bocuse d´Or förberett mitt livs måltid. Här finns fysik, ekonomi, kemi, kultur, hälsa och inte minst diplomati. En måltid är en symbol för fred, säger Sebastian Gibrand.

Bocuse d’Or anordnas vartannat år i Lyon. Tävlingen startade redan 1987 av den franska stjärnkocken Paul Bocuse och har blivit en viktig språngbräda för många av dagens framstående kockar. De tävlande mäts i smak, prestation, design, teknisk kunskap, organisation och kreativitet. Men det är alltid den godaste maten som vinner. Sverige har genom åren tagit hem en rad medaljer men endast en gång har guldet tillfallit Sverige – 1997 med Mathias Dahlgren.

Bakom den svenska satsningen i Bocuse d’Or står Gastronomi Sverige och Svenska Bocuse d’Or Akademien. Teamet för 2018/19 består av:
Sebastian Gibrand, kandidat
Tommy Myllymäki, coach
Gustav Leonhardt, commis
Albin Edberg, andreacoach
Henrik Norström, President Svenska Bocuse d’Or Akademien
Frida Rönnlund, projektledare, Gastronomi Sverige

Det svenska teamet har under hela processen stöttats av ett smak-team bestående av:
Markus Aujalay
Adam Dahlberg
Jonas Dahlbom