NV Anna de Codorníu Blancs de Blancs Reserva bästa mousserande vinet på topplistan!

Spanien och Sydafrika i topp när vi uppdaterar listan över de bästa mousserande vinerna mellan 76 och 150 kronor., men också klassiskt franska på tio i topp.


Anna Blanc de Blancs reserva 72522 kantDags för en uppdatering av mousserande viner mellan 76 och 150 kronor. På Systembolaget finns inte mindre än 230 mousserande viner mellan 76 och 150 kronor. Hur hittar man rätt? Ett enkelt sätt är att kolla Boxtoppens lista över de bästa och mest prisvärda vinerna, förstås.

November bjuder på inte mindre än åtta nykomlingar. Till detta kommer 14 omprovade viner och så tre gamla bekantingar, som fanns på den billigare listan under 2014. Nu är de tre tillbaka på den dyrare listan och det i mycket gott skick.  Listan innehåller fler fynd och superfynd än tidigare.

Mousserande viner utan årgång är tänkta att smaka likadant år efter år, men eftersom bascuvén, det man utgår ifrån nr man blandar vinerna naturligt skiljer sig beroende på hur årgången varit, förekommer alltid mindre eller större variationer. Det är det som är huvudorsaken till att placeringarna på listan förändrat sig så pass mycket.

Vi har en ny etta! NV Anna de Codorníu Blancs de Blancs Reserva har provats om med utmärkt resultat. Det här är en spännande, ganska ny cuvée från den stora cava-producenten Codorníu, som är en av Spaniens största och mest innovativa. Gillar ni Codorníus vanliga Anna kommer ni älska superfyndet Anna de Codorníu Blancs de Blancs Reserva. För dig som vill prova ett billigare vin från Codorníu finns flera alternativ längre ned på listan: Mousserande roséfyndet Anna de Codorníu Brut Rosé  på plats tio, ”vanliga” NV Anna de Codorníu Brut  på plats 23 och  ekologiska superfyndet NV Codorníu Ecológica Brut på plats nummer 28

På andra plats återfinner vi förra ettan, 2010 Graham Beck Blanc de Blancs Brut från den duktiga sydafrikanska producenten Graham Beck. År efter år producerar Graham Beck utsökta mousserande viner som kostar under 150 kronor och flera år har jag pekat ut just husets Blanc de Blancs som ett av årets bästa mousserande viner på Systembolaget under 150 kronor – så också i år.

På tredje plats hittar vi ekologiska, eleganta fyndcavan 2012 La Vida al Camp från Raventós i Blanc, som var nykomling med ny fräsch och elegant årgång  i september och har fina inslag av grapefrukt, honungspomelo, krita och mineraler.

Förändringarna på övriga listan är också stora. På tio i topp har vi också en ny fyra i form av ekologiska cavan NV Petit Albet Brut  från Albet i Noya. Albet i Noya är en spännande spansk producent som odlar biodynamiskt och fokuserar på på rena, snygga viner till ofta riktigt bra priser. Petit Albet Brut  är mycket riktigt ett superfynd.

Det närmaste champagne man kan komma utan att riktig champagne är Cremant. En Cremant de Bourgogne hittar vi på plats nummer nio i form av Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne. Vinet är torrt och elegant, med fina cistrustoner och inslag av ostronskal, krita och mineraler.

Bland superfynden vill jag också nämna del 2010 Rotari Brut Riserva på plats nummer sex, som också finns att köpa på magnum för extra festliga tillfällen, och så Villa Clara Brut och Villa Clara Brut Rosé på plats 45 respektive 47. Båda vinerna är riktiga superfynd, men tävlar mot viner som är mer än dubbelt så dyra.

Många av vinerna på topplistan hittar man i beställningssortimentet. Med några dagars framförhållning och några få klick på Systembolagets hemsida har man möjlighet att ta del av ett så mycket större utbud, så visst är det värt besväret. Topplistan innehåller sju superfynd, varav tre tio i topp.

>>Till listan