Ny lista – mousserade viner 76-150 kr

För två veckor sedan lanserade vi den första av två listor om mousserande vin. Den listan handlade om billiga mousserande viner som kostar maximalt 75 kronor. Nu är det dags för nästa lista över mousserande viner och nu är prisklassen 76 till 150 kronor. Med dessa två listor fångar vi upp alla mousserande viner i Systembolagets ordinarie sortiment och det stora flertalet även i beställningssortimentet.


Förstaplatsen på första listan är 2009 Blanc de Blancs Brut från Graham Beck. Vinet är en Cap Classique gjord på druvan chardonnay. Producenten är Graham Beck, som i min ranking är en av Sydafrikas tre bästa producenter av mousserande viner. Vinet är gjort med samma metoder som i Champagne och mycket svårt att skilja från en dubbelt så dyr champagne!

Listans tvåa är NV Ferrari Brut från producenten Ferrari i Trento i norra Italien. Ferrari, som inte har någon koppling till den röda bilen, är en av Italiens fem bästa producenter av mousserande viner. Även det här vinet är gjort med samma metoder som i Champagne. Ett allsidigt bubbelvin som funkar utmärkt till det mesta.

På tredjeplats hittar vi en ung, fräsch cava med toner av grapefrukt, pomelo, ostronskal, flinta, våt sten och mineraler. Vinet är 2011 La Vida al Camp från den klassiska cava-producenten Raventós i Blanc. Ett perfekt vin till skaldjur eller sushi.

Notera att det finns många fyndviner bland de mousserande vinerna i prisklassen. Däremot är det faktiskt bara 2009 Blanc de Blancs Brut från Graham Beck som når upp till en superfyndmarkering. Vad det beror på vet jag inte, men kanske är det den lite dyrare framställningsmetoden med en andra jäsning på flaska som gör att vinerna överlag är lite dyrare och får svårt att komma upp på en superfyndnivå.

>>Till listan