Ny topplista: Roséviner på flaska

Våren är här och vad kan passa bättre än att introducera topplistor för roséviner på flaska? Första listetta är 2014 Puycheric Syrah Rosé, men det finns fler att botanisera bland på listan.


2209 2014 Puycheric Syrah Rosé, FoncalieuMed våren slår svenskarnas kärlek till roséviner ut i full blom. Det firar vi genom att introducera nya topplistor – roséviner på flaska. Det förekommer såväl glasflaskor som PET-flaskor, och i ärlighetens namn har det slunkit med med några tetror också, rubriken till trots. Det är inte snyggt, men praktiskt – inte minst på picknick. Den begränsade hållbarheten som tetror har är i sammanhanget inte så viktigt, eftersom rosévin ska drickas ungt.

Först ut är roséviner som kostar max 75 kronor. För rosévin gäller är huvudregeln att det ska vara ungt.  Den första listan innehåller totalt tjugo viner, där tio-i-topp är strikt rangordnade. De viner som hamnar utanför tio-i-topp, som Boxtoppen ändå rekommenderar, är inte lika strikt ordnade. 81 poäng är 81 poäng, utan inbördes ordning. Liksom tidigare är gränsen för vinerna 78 poäng.

Förstaplatsen går till superfyndet 2014 Puycheric Syrah Rosé, från vinfirman Foncalieu. Vine är ungt och friskt, precis som ett rosévin ska vara och har bra syra och trevliga toner av äpple, smultron och mineraler. Drick det som det är eller servera till buffén, till fisk eller grönsaker.

På andra plats hittar vi 2014 Jacob’s Creek Shiraz Rosé. Det i Sverige så populära märket Jacob’s Creek, tillverkat av australiska vinfirman Orlando bjuder här på fräschör och balans. Även detta vin är ett superfynd.

Trea är 2014 Via del Campo Rosado Tempranillo Bobal från Nordic Sea Winery. Vinet kommer från VdlT Castilla i Spanien och är ekologiskt odlat.

Totalt har vi alltså tjugo viner på listan, varav sex är superfynd.

>>Till listan