Ny trea på röda premiumlistan

Med dagens uppdatering av röda premiumlistan har vi en alldeles ny trea – 2012 Amicone. Det innebär att den annars så stillsamma listan har förändrats rejält de senaste månaderna.


Amicone_boxRöda premiumboxar är ett ganska tufft segment, men nu har vi en het nyhet i och med januaris uppdatering av listan med de bästa. Listan innehåller en nykomling som tar sig direkt in på tredje plats.

Ohotad på förstaplatsen sedan december är 2013 Mc Manis Petite Sirah, från McManis Family Vineyards.  Fin syra och trevliga inslag av mörka körsbär och blåbär, kryddor och fat och fortfarande ungt. Det här superfyndet funkar fint till smakrika grytor, ugnsstekt kött och grillat.

På andra plats återser vi -också sedan december – 2013 Jacob’s Creek Barossa Reserve Shiraz  från en av svenskarnas australiska favoritproducenter, nämligen Jacob’s Creek. Vinet är riktigt ”australiskt”  – djupt, rikt och fylligt, med fat och eukalyptustoner – och dessutom ett fynd. Godast att dricka är det till kött och lamm, gärna grillat.

På tredje plats har vi så nykomlingen – 2012 Amicone från italienska Cantine di Ora. Vinet är lite av en parafras på Amarone – det kommer precis som Am arone från Veneto, är gjort gjort på druvorna corvina, rondinella och molinara, där fyra tiondelar av dem har torkats före vinifieringen. Det är djupt, rikt och fylligt med mörkröd frukt, bra balans och viss fruktsötma. Såväl riktigt mörka bär som tranbärsstick kan anas ihop med lakrits och kryddor. Viner är ett riktigt fynd som gärna dricks till vilt och lamm samt pasta med sting. Finns även på butelj i det ordinarie sortimentet.

Listan omfattar 18 viner, varav 12 är fynd och ett är ett superfynd.

>>Till listan