Nya mousserande på alkoholfria listan

Oktobers uppdatering av alkoholfria topplistan bjuder på flera mousserande drycker, ett stilla vitt och en cider.


Dags för en uppdatering av Boxtoppens alkoholfria lista. Det här är alltså en lista med de bästa alkoholfria alternativen till vin och öl, inte en med de bästa bordsvattnen eller de godaste läskedryckerna, utan en lista för personer som vill dricka alkoholfria viner eller alkoholfritt öl. Dessutom finns det några bra fruktdrycker som också funkar till mat och kan ersätta vin till maten.

Uppdateringen bjuder på sex nykomlingar och tre omprovningar.

Bäst är fortfarande det vita alkoholfria vinet 2014 Verjus de Cigare från kultproducenten Bonny Doon i Kalifornien. På andra plats ligger fruktvinet Blue Ganjal från lappländska Mattea.

På tredje plats återfinner vi Periquita Rosé Alcohol Free från José Maria da Fonseca.

Bästa nykomling är spanska  2013 Natureo Free Muscat från Torres, ett trevligt och fräsht alkoholfritt stilla vitt vin på plats 11.

 

De flesta nykomlingar på listan är alkoholfria mousserande viner,som inte riktigt når upp till tio i topp. Det gör däremot omprovade 2014 Arc-en-Ciel Vin de Rosé Mousseux Grenache Brut, ett alkoholfritt mousserande rosévin på femte plats. För övrigt kommer nykomlingarna från flera världsdelar: God Dryck No1 Goda Bubblor och Kiviks Musteri Fläderblomsvin kommer från Sverige, omrpovade Billabon Sparkling Brut från Australien och NV Richard Juhlin Blanc de Blancs Non-Alcoholic Sparkling Wine från Frankrike.

Vi hittar också en alkoholfri cider bland nykomlingarna: svenska Somersby Non Alco Apple Cider från Carlsberg, som är ung och fräsch med äppel- och citrussmaker.

En god värd eller värdinna har alltid alkoholfria alternativ att erbjuda den som av olika anledning inte dricker alkohol. Det har sagts förr, men tål att sägas igen: Kranvatten är inte vidare festligt, även om det är gott. Vilken av dryckerna man väljer på listan beror på gästernas preferenser och vad man äter.

De alkoholfria alternativen betygsätter vi efter en tiogradig skala. Prisvärdheten är så personlig att vi överlåter den till er läsare.

>>Till listan