Nya röda flaskor 71-140 kr i februari – Di Fatto bästa nykomling

I februari lanseras ett stort antal viner på Systembolaget, men i begränsade mängder. Tre av dem hittar du på den uppdaterade listan, och två av dem tar sig dessutom in in på tio-i-topp.


Di Fatto Monferrato Luigi Tacchino  95193 litenBästa röda vin på flaska på denna lista även i februari är dock fortfarande 2009 Château Bouscassé, som alltså behåller förstaplatsen.

På andra plats hittar vi alltså en nykomling, nämligen italienska 2010 Di Fatto Monferrato från Luigi Tacchino. Monferrato är ett distrikt i regionen Piemonte i nordvästra Italien. 2010 Di Fatto Monferrato har fina toner av mörka körsbär, tranbär och lingon, men även te och mineraler och dessutom en dos fat. Vinet är ganska kraftigt, och passar därför bra att dricka till de ganska kraftiga smaker som man hittar i vilt. Klassiskt italienskt blir det med kaninragu till. Systembolaget har köpt in 3 000 buteljer, och när de är slut är de slut.

Superfyndet 2013 Château Pech-Latt från Château Pech-Latt återfinns numera på tredje plats.

Vår andra nykomling återfinns på fjärde plats. 2012 Domaine Grand Veneur Les Champauvin från Alain Jaume har bra balans och bra syra med toner av bl a björnbär, violer och choklad. Det här vinet, som är ekologiskt odlat, dricker man gärna till ett lamm. Det finns 3000 buteljer av vinet på Systembolagets hyllor.

Den sista nykomlingen på listan är 2013 Lagrein från Hofstätter. Producentens namn till trots är vinet italienskt, även om distriktet det går kommer ifrån – Alto-Adige, bara ligger ett stenkast från den österrikiska gränsen. Vinet har trevliga toner av körsbär och tranbär, är tillräckligt ljust för att passa med gris, men funkar också fint till en rejäl köttbit. 1 800 buteljer har Systembolaget köpt in.

För samtliga nykomlingar gäller att man kan behöva beställa dem, och det gäller ganska många av vinerna på listan. Som vanligt premierar vi på Boxtoppen prisvärdhet bland flaskorna, så håll utkik efter fynden och superfynden på listan.

>>Till listan