Nya tappningar av välkända boxar

Nya årgångar av för de flesta av oss välkända boxar, har gjort entré på Systembolagets hyllor. Samtliga är italienare i kvartetten som Boxtoppen provat och är det något land vi vill slå ett extra slag för just nu så är det våra vänner vid Medelhavet som drabbats extra hårt i dessa tuffa tider.

Vitt

2019 Il Nostro Cataratto Chardonnay, Sicilien, Italien

Fruktorienterad och charmigt ungdomlig doft med päron, aprikos och citrus i spetsen Syrligt pigg smak med precis rätt solvärme, stenfrukter och rent, fräscht och torrt avslut. Fin ny årgång av Il Nostro! (199 kronor, 3000 ml)

Betyg: 4 av 5 p

Rött

2018 Il Conte Rosso, Sicilien, Italien

Lätt jordigt brända nyanser som lierar sig fint med torkade frukter, plommon och örter i bussig siciliansk stil. Fräsch smak med torra tanniner, torkade inslag och solvärme i rättfram stil. (209 kronor, 3000 ml)

Betyg: 3,5 av 5 p

2019 Raccolto Nero d’Avola Cabernet Sauvignon, Sicilien, Italien

Kanske den fräschaste årgången vi provat så här långt av Raccolto. Torkade örter, mörk bärfrukt och lite hintar av torkad frukt. Ren, piggt ungdomlig smak i torrt utförande och med tanniner som bjuder på lite motstånd. Nästan en touch av citrus i avslutet. Bra! (249 kronor, 3000 ml)

Betyg: 4 av 5 p

Allegro Primitivo Sangiovese, Puglia, Italien

Generös doft med solsöta mörka bär, rostade och kryddiga nyanser från eken, främst vanilj. Rättfram smak med viss sötma, saftiga plommon, silkiga tanniner och kryddiga inslag. För dig som vill ha rondör i ditt röda är detta ett utmärkt val. (239 kronor, 3000 ml)

Betyg: 4 av 5 p