Nykomling ny tvåa på vita premiumlistan

En nykomling, ett årgångsbyte och en ny tappning är nyheterna i oktobers sista uppdatering av boxtoppens listor. Uppdateringen är listan över de bästa vita premiumboxarna, d v s boxar som kostar över 250 kronor.


Som nummer ett hittar vi även i oktober 2013 Petit Chablis Ropiteau från den duktiga bourgogneproducenten Ropiteau Frères. Denna box är den bästa på hela den svenska boxmarknaden, men också den dyraste. Vill ni övertyga vänner och bekanta om att det finns bra boxviner är detta ett mycket åskådliggörande exempel.Månadens enda nykomling 2013 Mâcon-Villages Chardonnay gick rakt in på andraplats. Vinet är från den välkända bourgogne-producenten Blason de Bourgogne. Lite rundare än Ropiteau, men med lika fin chardonnay-ton.

Trea på listan är den nya årgången av The Crossings Sauvignon Blanc. Årgången är 2014 och vinet är klingande rent med mycket fin ton av sauvignon blanc-druvan. Vinet kommer från Marlborough i Nya Zeeland – visst finns det drag av klassisk kiwi-frukt i vinet.

Listan över vita premiumboxar handlar om vita boxviner som kostar över 250 kronor. Notera att vissa boxar visserligen är billigare än 250 kronor, men då innehåller de mindre än tre liter vin. I de fallen räknar vi om priset så att vi justerar för volymen – en 1,5-litersbox för 149 kronor räknas prisvärdhetsmässigt lika som en 3-litersbox för 298 kronor. Enkelt och ganska rättvist.

Vita premiumboxar är en liten kategori på Systembolaget. Faktum är att jag i somras, när jag gjorde de första preliminära listorna, bara hittade åtta viner. Nu till den första uppdateringen i oktober har listan vuxit till nio viner, men det finns fortfarande färre bra boxar än det finns platser på listan.

>>Visa listan