Öl på box – funkar det?

Öl på box, funkar det? Det beror helt och hållet på hur du definierar öl. Tänker du vanlig klassisk lager så har du ett problem såklart med kolsyran men om du nu är en belgisk hantverksproducent med lambic som din specialitet, ja då kan det faktiskt bli verklighet. En som sett till att det skett är världsklassproducenten Oud Beersel som i maj lanserar en mindre mängd Rabarber Lambiek på Systembolaget. Boxtoppen har fått den unika möjligheten att förprova!

Först och främst om du är obekant med begreppet; vad är en lambic? Enligt ett kungligt dekret i Belgien så har det fastställts att en lambic ska bestå av minst en tredjedel omältat vete och resten kornmalt samt måste vara spontanjäst, det vill säga man inväntar den naturliga jästen i omgivningen. Förr var en lambic humlerik, mycket för dess konserveringsförmåga men även för att humlen tillförde fräschör. Idag är bryggarna mer försiktiga med humlen och använder istället lagrad torkad sådan. När en lambic startar sin jäsningsprocess flyttas den över i gamla fat av varierande ursprung även om favoriterna varit fat från port- och sherryproduktion. Jäsningen kan fortgå länge, flera år till och med och ölet skyddas av en florhinna likt den som uppstår i en Fino Sherry. Det hör inte till vanligheterna att buteljera lambic på egen hand utan istället är det konsten att blanda som visar bryggarnas skicklighet. Gueuzen är född. Oftast blandas yngre med äldre lambic och när det buteljeras så startar en andra jäsning och kolsyran bildas, en lambic har nämligen ingen kolsyra. Tiden i flaska kan vara uppåt året innan den säljs.

Den lambic som i vår lanserar från Oud Beersel är en Rabarber Lambiek, vilket betyder att rabarbern tillsatts en lambiec och fått lakas ur med denna. Inget aromämne alltså, ingen E-historia utan äkta färsk rabarber – i massor!

Boxtoppen om Rabarber Lambiek

Vi installerar tappkranen på 3,1-litersboxen som har en bäst före datum den 19 december 2021. Inte din genomsnittliga boxhållbarhet med andra ord. Ölet hälls upp, ett ljust bärnstensskimrande sådant med slöjiga drag. Doften är stor, komplex och greppar tag i en direkt. Kompromisslöst i funkig stil med nyanser av hölada, torkade örter, citrus, oxiderade toner och diskret blommighet. Smaken är initialt försiktig när den äntrar gommen, innan rabarbern kickar in, främst dess syrlighet, och tar över showen tillsammans med stenfrukter, omogen citrus och halmiga drag. Fräscht samtidigt som det är funk, surt samtidigt som det är balanserat. Vi bara älskar detta unikum i ölvärlden!

Betyg: 5 av 5 p – Full pott!

Gillar du den belgiska surölsscenen så kommer du älska detta. Det är ett unikum som provocerar men ge det tid och framförallt drick det till mat så uppstår kärlek. Mer om lanseringsdatum, artikelnummer och pris kommer så fort uppgifterna landat.