Ört- & vitlöksspäckad karré, ratatouille & en läcker barbera från Piemonte

Hösten är här och med den lagar vi feelgood-rätter som får oss att må bra. Bland favoriterna hör onekligen ratatouille som dessutom är en riktig rödvinsvän. När den serveras med en långsamt tillagad karré som vi späckat med vitlök, gnidit in i citron och generöst med örter, ja då blir matchningen fenomenal. Till det serverar vi en riktigt trivsam boxnyhet i form av Luigi di Grasso från Piemonte, en barbera som bara älskar smakerna av örter, vitlök och tomat!


Ingredienser – serverar 6 personer

Karré
Karré i bit, välj gärna en ordentlig bit, ca 1,2–1,5 kg (gott även dagen efter)
Vitlöksklyftor
Örter, vi valde oregano, timjan, salvia
Citron
Salt, peppar, olivolja

Sätt ugnen på 200 C. Börja med att sticka hål i köttbiten och pressa in halverade vitlöksklyftor. Hur många du använder är en smaksak men sprid gärna klyftorna runt hela steken. Låt fettet på köttbiten sitta kvar då det ökar saftigheten. Gnid sedan in köttbiten i citronsaft. Därefter salt, örter och peppar. Stek upp biten i olivolja så att den får färg och stänger igen. Det räcker med ett par minuter och se till att samtliga sidor får yta. Ställ in karrén i en form i ugnen och sätt i en termometer. Lägg gärna klyftor av citron och vitlöksklyftor runt köttbiten och kör på 200 C i 20 minuter innan du sänker till 160 C och kör karrén tills den når 80 C i innertemperatur. Ös med jämna mellanrum från den vätska som finns i formen. När temperaturen uppnåtts, ta ut och låt vila 10 minuter innan du skär upp och serverar.

Ratatouille
1 stor zucchini
1 aubergine
1 mindre butternutpumpa
3 större tomater

Såsbas till ratatouille
1 burk krossade bättre tomater
En skvätt rött vin
1 gul paprika
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 färsk röd chili
Timjan, salvia, basilika
Salt, svartpeppar, olivolja

Toppning till ratatouille
Mixade örter, persilja, vitlök, olivolja, citronsaft

Så här gör du

Börja med att sätta ugnen på 200 C. Hacka lök, vitlök, chili och gul paprika till ratatouillesåsen. Fräs upp i olivolja men ge inte grönsakerna stekyta. Häll på tomaterna, vinet samt salta och peppra. Låt puttra samman en 10–15 minuter. Smaka av så att du är nöjd med sältan.

Skiva grönsakerna till ratatouillen. Tunna skivor. Lägg dem förslagsvis indelat efter respektive grönsak på en plåt. Salta och peppra. Lägg tomatsåsen i botten på en rund ugnsform. Börja sedan med att lägga grönsakerna vilket du gör genom att ta en av respektive från plåten och forma längs formen. När du nått ett varv runt så jobbar du dig inåt tills du är klar. Avsluta med att mixa samman toppningen till ratatouillen, mixa med olivolja, citronsaft och finhackad vitlök. Häll toppningen över din ratatouille. Ställ in i mitten av ugnen och lägg folie över. Låt den gå i cirka 45 minuter i ugnen innan du tar bort folie och kör ytterligare 15–20 minuter tills du fått lite färg på anrättningen.

Vin

2021 Luigi di Grasso Piemonte Barbera, Italien

artikel 58433, 3000 ml, 13%, 4,5 av 5 poäng i betyg, 0,4 g/100 ml sockerhalt
Luigi di Grasso-serien är ett omtyckt varumärke som tagits fram av den svenska importören tillsammans med en kvalitetsproducent i Piemonte. Vinerna spänner från ett spännande mousserande från Alta Langa till regionens och Italiens mest omtalade vin, Barolo. Nu lanseras även en barbera i lådvinsformat, druvan som är Piemontes arbetshäst och givna val till ett otal klassiska rätter från området. I boxnyheten får vi ett ungt och piggt rödbärigt uttryck med körsbär, mörka hallon, blomörtighet, söt lakrits och ett stänk pepprig kryddighet. Smaken är klassisk barbera med generös bärfrukt, silkiga tanniner och en pigg syra som balanserar. Örtiga toner, plommon och diskret citrusfrukt följer med i det torra och strama avslutet. Ett klockrent val till rätter där tomat spelar en viktig roll.

Matchningen
Barbera-druvan har en enastående förmåga att fungera till tomat och hemligheten sitter i de matchande syrorna. Det ungdomliga i vinet älskar dessutom vitlöksinslaget i kött och ratatouille och likaså det örtigt generösa. Det här är en kombination som får en att le av välbehag.

Vinet finner man på Systembolaget HÄR >>