Örtkrämig kyckling- & svamppasta med generös sydafrikan i glasen!

Boxtoppen är stora pastavänner och något av det bästa vi vet är att sätta en god sås därtill. Till den nya årgången av producenten Kleine Zalzes Foot of Africa Grand Reserve tillagar vi en krämig kyckling- och svampsås där det rörs ner vitt vin, färskost, grädde, citrongräs och lime vilket blir till en himmelsk smakupplevelse. Testa själv!


Recept, 4-6 personer
Ingredienser

1 kg kycklingbröst
Ca 500 gram skogschampinjoner
1 rödlök
6-7 dl matlagningsgrädde
150 gram färskost med örtsmak
2-3 dl vitt torrt vin, gärna vinet som ska drickas till
1 knippe timjan
Saften från 1 lime
2 stjälkar citrongräs
500 gram pasta, gärna bandpasta (mer om ni är fler än 4)
salt, peppar, olja, smör

Så här gör du

Börja med att skiva upp kycklingen i cirka två centimeter smala bitar. Tänk på att köttet inte ska vara för kallt när du börjar steka upp det för då blir det bara vätska av allt. Stek i omgångar i olja och salta samt peppra efter behag. Viktigaste är att kycklingen får lite färg och stänger igen, inte mer. Lägg åt sidan. Skiva svampen tunt och stek i smör. Salta och peppra. När du har gyllene svampar så addera den skivade rödlöken och låt steka med. Efter några minuter så häll över 2-3 dl matlagningsgrädde och låt puttra ett tag tills vätskan tagit åt sig av svampen och reducerats något.

Mixa ner kycklingen i svampröran och häll på vinet, resten av grädden och lägg i färskosten. Pressa lime över och finhacka citrongräs som du rör i. Detsamma gäller timjan. Salta och låt börja puttra under lock ca 20 minuter. Avlägsna sedan locket och låt såsen reduceras ner samtidigt som du passar på att känna på sältan. En pastasås ska alltid ha något högre salthalt för att inte försvinna med pastan. Dessutom ska det vara rikligt med sås som kan liera sig med pastan.

Koka upp den pastasort du valt i rikligt saltat vatten. Häll av vattnet vid al dente och dutta i lite olivolja. Lägg upp pasta och ös såsen över som får ringla ner lite sakta mellan.

Vinet

2020 Foot of Africa Grand Reserve

(art.nr. 2661, 13,5%, 3000 ml, 229 kr, 4,5 av 5 p)
Ny årgång av ytterst pålitliga Foot of Africa Grand Reserve från Kleine Zalze och som med bravur följer upp den utmärkta 2019. Här är det triss i klassiska druvsorter (chenin blanc, chardonnay & sauvignon blanc) där det gulfruktiga och tropiska tar täten, uppbackat av vegetala inslag och trädgårdsgrönska från sauvignon blanc. Ungdomlig och pigg smakprofil med persika, ananas och passionsfrukt gör vinet generöst i sitt anslag men citrus och en skön helt torr känsla stramar upp i det rätt långa avslutet.

Vinet & Maten
En rätt med mycket smaker kräver ett vin som jobbar på samma nivå. Därför blir mötet mellan Grand Reserve och den örtkrämiga kycklingen så fin och inte minst plockar vinet upp limesyrligheten och citrongräset i rätten ypperligt. Likaså såsens fyllighet är som gjort för vinet där såväl vinbas som färskosten blir som grädde i munnen när du dricker vinet. Och kom ihåg, det är inte färgen på köttet i rätten som avgör vinvalet utan i det här fallet är det helt och hållet såsen som sätter tonen!

Vinet finner du på Systembolaget HÄR >>>