Pankopanerade pilgrimsmusslor med chilihet gräslökstopping & ämabel riesling

Riesling med naturlig sötma är ett av vinvärldens mest tidlösa viner. Många ser det kanske främst som ett sällskapsvin men faktum är att det är precis lika bra till mat, inte minst när det bjuds hetta så är riesling från Tyskland svårslaget. Till våra smörstekta pankopanerade pilgrimsmusslor med härligt het topping är Relax Riesling ett perfekt val.


Ingredienser

8 pilgrimsmusslor
1 ägg
1–2 dl pankoströbröd
1 msk färsk pressad citronjuice
1 knippe gräslök
1 färsk/torkad chili (vi använde torkad)
1 ask Crème Bonjour Gräslök (á 100g)
Smör till stekning

Salt, peppar

Så gör du

Vispa upp ägg i en skål och ha pankoströbröd i en annan. Doppa varje pilgrimsmussla först i ägget och sedan i pankoströbrödet. Glöm inte att skära bort muskeln på sidan av musslan.
Stek musslorna i smör på medelvärme så de blir gyllene på båda sidor, ca 1–2 minuter per sida beroende på storlek på musslorna.

Blanda i en bunke ihop Crème Bonjour Gräslök, finhackad chili- och gräslök, citronsaft, salt och peppar. Dekorera sedan de färdigstekta pilgrimsmusslorna med en klick av blandningen samt toppa med lite färsk gräslök.

Vin

2020 Relax Riesling, Schmitt Söhne, Rheinhessen, Tyskland

Art.nr. 7230, 750 ml, 8,5%, 69 kr, 4/5 p
Här möts vi av en rättfram doft där rieslingkaraktären drar åt det stenfruktiga hållet med tydlig örtighet, ungdomlig livlighet och ett stänk vinbärsblad samt citrus. Smaken har en kittlande fruktsyra vilket matchar den halvtorra smakprofilen och vinet är läskande i sin stil samtidigt som det har syrliga äpplen och citrus i avslutet. Lätt att gilla helt enkelt men inte utan karaktär.

Matchningen
Ett vin som både hanterar och älskar chilihettan i rätten är Relax Riesling som med sin naturliga sötma dämpar styrkan och i stället ser till att upplevelsen handlar om samspel och balans.

Relax Riesling finner man på Systembolaget HÄR >>