Pata Negra Barrel Aged Tempranillo – perfekt vinet till glaserade spareribs!

 

Vissa saker är ’worth the wait’. Som att laga till egna spareribs och duka upp en festmåltid. För har du väl gjort revbensspjällen själv en gång så köper du aldrig mer färdiggjorda. Till köttet serverar vi creamed corn, pimiento de padron, en BBQ-sås och hemslungade pommes. Och vinet i våra glas kommer från Valdepeñas i La Mancha, en region cirka två timmar söder om Madrid,  där tempranillodruvan härskar. Ett vin med mycket karaktär och fyllighet för att kunna hantera alla smakintryck på tallriken.

Recept (serverar 4 personer)

Svårighetsgrad: lätt men tar lite tid

Ingredienser

2 kg spareribs, alltså tunna revbensspjäll

Marinad till revbenen:

1 dl kinesisk soja

5 msk honung

4 msk olivolja

1 msk vinäger, röd helst

1 msk färskriven ingefära

2 vitlöksklyftor, finhackade

1 tsk torkad chili

1 tsk paprikapulver

1 tsk torkad oregano

Tillbehör

1 kg potatis, jämnstora fasta

1 paket Pimiento de Padron

Creamed Corn

En påse frysta majskorn, ca 400 gram

2 dl grädde

2 vitlöksklyftor, finhackade

1 tsk finhackad jalapeño eller liknande chili

salt, svartpeppar, smör

Barbecuesås

1 burk bättre konserverade tomater

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 msk rödvinsvinäger

3 msk tomatpuré

1 färsk chili med sting

1 msk soja

Salt, svartpeppar, olivolja

Gör så här

Blanda samman marinaden till köttet. Varje revbenssida är på cirka 1 kg och dessa penslar du sedan med glazen. Låt stå i rumstemperatur ett tag. Spara av glazen tills senare.

Gå över till att förbereda tillbehören, majsen och den kryddiga BBQ-såsen. Creamed corn gör du genom att smälta smör i kastrull, lägga i den finhackade vitlöken och chilin som får svettas, inte brännas, och sedan tillsätter du de frysta majskornen. Häll över grädden, salta och låt puttra försiktigt under lock cirka en halvtimme. Sista tio minuterna tar du bort locket så grädden reduceras ner något. Stavmixa väldigt varsamt cirka hälften av majsen och rör sedan samman med resten. Smaka av om ytterligare salt behövs.

BBQ-sås. Finhacka lök, vitlök och chili. Stek upp försiktigt i olivolja. Addera tomatpuré som får fräsa med en stund innan du häller på resten. Om du köpt hela tomater i burk så klipp sönder dessa innan. Låt puttra under lock tills du får en relativt trögflytande sås, ca 30-40 minuter. Smaka av med salt.

Sätt ugnen på 175 C. Ställ in medelstora potatisar som du delat på mitten på en plåt med olja, Salta. Efter cirka 20 minuter lägger du även på pimiento de padron samtidigt som du sänker temperaturen till 150 C. Därefter lägger du dina spareribs på galler och ställer ovanför plåten med grönsakerna så att all god saft droppar ner på dessa. Efter ca 25 minuter vänder du på revbensspjällen och fortsätter lika lång tid innan du sedan vänder tillbaka, penslar med lite glaze och ökar temperaturen till 200 C. har du grilleffekt på din ugn så koppla på denna och kör så i ca 10 minuter eller tills du ser att revbenen har fått den lite brända ytan. Pensla gärna en gång till ett par minuter innan du tar ut dem.

Skär upp spjällen och lägg upp tillsammans med grönsakerna och såserna.

Vinet

2016 Pata Negra Barrel Aged Tempranillo

Artikel 2092, 3000 ml, 13%, 199 kr, 4,5 av p poäng

Här möts vi av en generös doft med vaniljkryddiga och charmigt plommonsyltiga inslag och där en viss mognad kan skönjas. Härligt med viner som inte blott är den senaste och yngsta årgången! Smaken har även den viss mognad i frukten som drar åt plommon och mörka körsbär samtidigt som eken bidrar med vanilj och kryddhylla i klassisk spansk stil. Fräschören säkerställs av ett visst tanninmotstånd plus pigg syra och vinet är torrt, välgjort och framförallt väldigt gott. Väldigt mycket vin för en modest peng!