Pata Negra Barrel Aged Tempranillo – väldigt mycket vin för modest slant!

Från Valdepeñas i La Mancha, en region cirka två timmar söder om Madrid, kommer denna utmärkta fatlagrade tempranillo.


Trakten är kanske mest känd för den klassiska romanen om Don Quijote och dennes kamp mot väderkvarnarna som han trodde var jättar men vinet ska vi inte heller glömma bort för Valdepeñas är ett av Spaniens mest prisvärda vinregioner – något som bevisas av Pata Negra Barrel Aged!

Tempranillo är Spaniens främsta blå druva och den tar sig olika uttryck beroende på vart den odlats. I Valdepeñas blir den till fylliga viner med soldränkta smaker, bra struktur och vinerna lagras ofta på fat vilket adderar till smakrikedomen.

Boxtoppen om 2016 Pata Negra Barrel Aged Tempranillo

Här möts vi av en generös doft med vaniljkryddiga och charmigt plommonsyltiga inslag och där en viss mognad kan skönjas. Härligt med viner som inte blott är den senaste och yngsta årgången! Smaken har även den viss mognad i frukten som drar åt plommon och mörka körsbär samtidigt som eken bidrar med vanilj och kryddhylla i klassisk spansk stil. Fräschören säkerställs av ett visst tanninmotstånd plus pigg syra och vinet är torrt, välgjort och framförallt väldigt gott!

Betyg: 4,5 av 5 p

Väldigt mycket vin för en modest slant. Fungerar ypperligt till grillsäsongen men vi har även provat det till tunna kryddrika revbensspjäll, creamed corn, ugnsrostade pimientos de padrón och hemmagjorda potatisklyftor med väldigt lyckat resultat!

Den fatlagrade Pata Negra kostar 199 kronor (3000 ml, 13%) och har artikelnummer 2092. Boxen finns i närmare 200 systembolagsbutiker och till övriga beställer du vinet utan extra kostnad >>>