Petite Orange från Alsace – en perfekt introduktion till orange!

Orange vin har blivit trendigt men är på inga sätt något nyskapande då det helt enkelt lutar sig tillbaka på det traditionella sättet man gjorde vin på förr. Med skalkontakt på de vita vinerna så antog vinets färg en mer orange skepnad och jäsning med skal gav även tanniner vilka har en konserverande effekt. Dagens orange viner är ett spännande möte mellan historia och nutid och i nyheten Petite Orange från Alsace får du en perfekt möjlighet att stifta bekantskap med vinstilen!


Alsace hör till världens mest klassiska vinregioner och inte minst en druva som pinot gris har särskilt goda förutsättningar för orange. Det märker vi också i denna skapelse där tanninerna är försiktiga men ger vinet en struktur som gör det oerhört tilltalande. En perfekt introduktion och resa i vinets historia med andra ord!

Boxtoppen provar nyheten 2020 Petite Orange Pinot Gris från klassiska Alsace

Kanske inte orange vin i sin traditionella mening med lång skalkontakt vilket ger det vita vinet tanniner utan här har vi i stället en druva som snabbt antar den orangea färgskepnaden på grund av sin karaktäristik. Alsace och pinot gris är en klassisk kombination och visst märks det att vinet haft en kortare kontakt med druvskalen. Doftmässigt så hittar vi aprikoser och kryddor, torkade frukter samt en lätt fuktig tobakshint. Smaken har viss rondör vilket är typiskt för druvan, kittlande fruktsyra och ett lätt tanninbett vilket ger vinet struktur. Avslutar lite skönt eldigt och kryddigt. Ett härligt vin att servera till ostbrickan och en perfekt introduktion till orange!

Betyg: 4 av 5 poäng

Orange vin med lätt tanninkänsla är härliga viner till mat och just detta vin är en fenomenal matchning till ostbrickan, särskilt kittosten som Chaumes. Det hanterar även lite mustigare kyckling- och fläskrätter strålande.

Petite Orange återfinns i Systembolagets beställningssortiment och har artikelnummer 55206. Flaskan (750 ml, 14%) kostar 99 kronor och du beställer vinet till din föredragna butik för uthämtning.

Till vinet HÄR >>>