Piccini levererar fullpoängare x 3!

Familjen är det italienska samhällets grundbult, dess främsta bastion. Något som även blir tydligt i landets vinregioner där familjeegendomarna är många. Som Piccini. Idag är det fjärde generationen som förvaltar familjearvet och fortsätter bygga varumärket. Det 135-åriga företaget är representerat i mer än 80 länder och förutom att främst associeras med Chianti så har Piccini numer även egendomar i andra italienska regioner. Bland annat så har man nyligen knutit till sig Torre Mora vid det idag så hyllade Etna. Firmans välkända orangea etikett återspeglar familjens filosofi; respekt för traditionen men blicka samtidigt alltid framåt. Boxtoppen.se har gjort ett nedslag bland producentens viner.

2015 Piccini Chianti
(nr 22467, 85 kr)
Piccini är i färd med att ställa om till ett ekologiskt jordbruk och redan idag är deras Chianti certifierad. Här är det främst regionens klassiska sangiovese, jupiters blod, som dominerar och bjuder på en skön, örtig doft med rödsyrliga bär, främst körsbär och tranbär, järn och stenkross. Smaken är aptitretande saftig med bra bett i syran, lite skönt kärnkärv körsbärsfrukt och torrt, uppfriskande örtigt avslut. Ett vin som, lätt kylt, är ett klockrent val till din spaghetti bolognese med generösa mängder parmesan på toppen.
betyg 5/5

Vinet finner ni på Systembolaget här >>

Piccini Memoro
(nr 2392, 89 kr)
Memoro skapades i samband med Italiens 150-års jubileum för sex år sedan. Fyra druvor ingår, från fyra hörn av Italien. Montepulciano från Abruzzo, nero d’Avola från Sicilien, merlot från Venetien och primitivo från Apulien. Alla vinifierade separat för att bibehålla deras unika karaktärsdrag. Doften är generös i sin framtoning, med nyanser av plommon, körsbär och rostade fattoner. Ett stänk torkade frukter kikar fram liksom en skön piptobakston och en stenosande mineralitet. Smaken bjuder på täthet, solmogna mörka bär men med skön fräschör, choklad och tobak från faten, silkiga tanniner och ett stänk sötma. Fin, kvardröjande eftersmak. Ett vin som lär appellera till de som uppskattar appassimento från Valpolicella
betyg 5/5

Vinet finner ni på Systembolaget här >>

Piccini Memoro Sparkling Cuvée Extra Dry
(nr 72567, 89 kr)
Memorio Sparkling är ett underhållande mousserande vin med inslag av mandarin, apelsin, äpple, citrus och lime i en fräsch och tydlig stil. Det är piggt, vaket, bra frukt och med strama tyglar på sötman och ett befriande torrt avslut. Det är ett seriöst, kvalitativt och ambitiöst vitt mousserande vin som vi gärna serverar som en aperitif eller till charkuterier. Eller så kör vi Memoro som en smash´n´grab när vi bara vill ha mycket av något svalt och gott snabbt. Piccini lyckas med det komplicerade stycket att göra så att cuvéen upplevs som okomplicerad att inta, samtidigt som den är kvalitativ och välstrukturerad på samma gång.
betyg 5/5

Vinet finner ni på Systembolaget här >>