Piccinis Collezione Oro – väldigt lättgillad Chianti till mycket sympatiskt pris!

Ett välkänt namn för oss svenskar – Piccini. Chiantiproducenten har försett den svenska marknaden under många år med stabila och sympatiskt prissatta Chianti som till och med letat sig fram till Nobelbordet. Nu har familjefirmans Collezione Oro landat på Systembolaget – en Chianti Riserva som sannerligen överlevererar sett till prislappen på 109 kronor. Boxtoppen har provat!


Idag är det fjärde generationen som driver Piccini. Vi kanske mest tänker på producenten som leverantör av stabil Chianti i det lägre prissegmentet men man har faktiskt flera egendomar i portföljen och inte minst en Brunello di Montalcino-egendom, Italiens kanske mest kända röda vin. Dessutom har husets Poggio Teo Valiano Chianti Classico serverats till Nobelmiddagen 2016 så visst finns det bredd och klass hos Piccini.

Collezione Oro, en Chianti Riserva som nu lanseras på Systembolaget, imponerar på oss med tanke på det sympatiska priset om 109 kronor. Det är en flirtig och lätt att begripa-Chianti men bakom finns mer än så i detta snyggt stajlade vin som sett nio månader i fransk ek.

Boxtoppen provar 2019 Piccini Collezione Oro, Chianti Riserva

Charmant, modernt stajlad Chianti Riserva från familjefirman Piccini. Årgångens fräschör lyser fint i vinet som visar upp violpastill, karamelliserade körsbär, fuktigt läder, kryddiga fat och örtblommiga inslag med rosmarin i front. Smaken är smeksam och det annars klassiskt kärnkärva i sangiovese-druvan är nertonat även om det såklart finns i bakgrunden. Mogna körsbär, en hint av cassis, kryddiga fat, tobak, torkade frukter, örtighet och viss citrus lindas in i pigg syra och en lagom dos tanniner som skänker strukturen. Väldigt, väldigt lättgillad Chianti till mycket sympatiskt pris!

Betyg: 5 av 5 poäng. Full pott!

Det perfekta bjudvinet. Mycket sympatiskt pris samtidigt som det levererar på en imponerande nivå. Gott till grillade fläsk- och kycklingrätter, buffébordet, charbrickan…du bestämmer!

Collezione Oro återfinns i Systembolagets beställningssortiment och flaskan (750 ml, 13,5%) har artikelnummer 55772 och kostar 109 kronor. Vinet beställer du till din önskade butik för uthämtning.

Till vinet HÄR >>>