Pigga nykomlingar rumsterar om på Boxtoppens mest prisvärda boxlista

Julis uppdatering av topplistan för vita torra boxviner bjuder på två nykomlingar med fina placeringar, som dessutom är superfynd båda två.


På första plats sitter 2014 Brochet Facile Sauvignon Blanc från franska Ampelidae och svenska Nordic Sea Winery säkert. Vinet är ungt och friskt med inslag av bland annat citrus, krita och mineraler.

Som tvåa och stark konkurrent ser vi 2014 Drostdy-Hof Chenin Blanc Steen, som ju ibland intar förstaplatsen. Vinet är lite rundare och blommigare än Brochet Facile och ett utmärkt buffévin.

Så till de två nykomlingarna på tio i topp: På tredje plats kommer torra och eleganta 2013 Pinta Negra Branco från Adega Mae i Portugal. Vinet funkar bra till fisk och skaldjur och innehåller typiskt portugisiska druvor. Det lanserades på Systembolaget i juli och finns i beställningssortimentet. I Systembolagets beställningssortiment återfinner vi också månadens fyra – nykomlingen Reyneke Vinehugger Chenin Blanc från sydafrikanska Reyneke Wines. Vinet är Fairtrademäkrt och har trevliga gula toner av såväl persikor som gula plommon och citrusskal.

De första femton vinerna är superfynd allihop. Det betyder inte att man måste köpa alla, utan att man tvärtom kan välja ganska fritt för att hitta sin favorit.

 

>>Till listan